Universiteit van Amsterdam

De voordelen van laparoscopische operaties


Promotie Geneeskunde


dinsdag 22 maart 14.00 uur

Steeds meer operaties, ook grotere ingrepen, worden laparoscopisch uitgevoerd. Dit leidt tot een groot aantal kleine laparoscopiewonden. Stefan Maartense stelt dat deze wonden het snelst en goedkoopst gesloten kunnen worden met hechtpleisters. Daarnaast onderzocht hij de hand assisted laparoscopie voor het uitnemen van een nier bij een donor. Bij die operatie werkt de chirurg met een hand door de buikwand heen. Deze methode is snel en veilig en de donornieren functioneerden goed in de ontvangers. Bovendien zijn bloedingen tijdens de operatie makkelijker te behandelen. Ook bij patiënten met Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn, bij wie een deel van de darm moet worden verwijderd, kan een (hand assisted) laparoscopische operatie een open procedure vervangen. Vooral bij de ziekte van Crohn verblijven de patiënten korter in het ziekenhuis, is er minder morbiditeit en zijn de kosten lager.

S. Maartense: Advanced laparoscopy procedures for bowel resections and donor nephrectomies. Promotor is prof. dr. D.J. Gouma.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.