Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/03/05 Prinses Laurentien neemt DVD met verhalen in gebarentaal in ontvangst

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden neemt dinsdag 22 maart in theater De Speeldoos in Vught de DVD De Avonturen van Aap in ontvangst. De DVD, gemaakt voor dove en slechthorende kinderen, bevat tien korte verhalen in gebarentaal, geschreven door Tony Bloem. De Prinses zal tijdens deze bijeenkomst een verhaal van de DVD vertellen, terwijl de auteur het verhaal vertaalt in Nederlandse gebarentaal.

Tony Bloem vertaalde eerder kinderboeken naar Nederlandse gebarentaal. De verhalen over Aap zijn niet vertaald, maar door de auteur rechtstreeks in gebarentaal geschreven. Hiermee is hij een van de eerste auteurs in Nederlandse gebarentaal. Verhalen die in gebarentaal zijn geschreven of vertaald voorzien in een grote behoefte van jonge dove kinderen en kunnen hen helpen bij de taalontwikkeling.

De DVD is in eerste instantie bedoeld voor dove en slechthorende kinderen, maar kan ook bekeken en beluisterd worden door horende kinderen. De verhalen in gebarentaal gaan vergezeld van een vertelstem die de verhalen op de voet volgt.

Het theaterprogramma en DVD zijn tot stand gekomen op initiatief van Vi-taal en gefinancierd door Viataal.