Gemeente Tiel


Burgemeester sluit café aan Korte Nieuwsteeg

Naar aanleiding van ongeregeldheden in de nacht van vrijdag 18 maart op zaterdag 19 maart 2005 heeft burgemeester De Vreeze zaterdagmiddag het onlangs geopende café aan de Korte Nieuwsteeg 2 tot nader order gesloten. Naar zijn mening was de openbare orde, de veiligheid en de gezondheid van bezoekers dusdanig in gevaar gebracht dat het noodzakelijk was om het café met onmiddellijke ingang te sluiten.

Dit had enerzijds te maken met het optreden van het personeel van het café tijdens de ongeregeldheden, maar anderzijds ook met het feit dat gebleken is dat het café op geheel andere wijze wordt geëxploiteerd als waarvoor de ondernemer de vergunningen had aangevraagd. Op grond van het veiligheidsplan voor horecabedrijven moet de ondernemer of het personeel er bij ongeregeldheden voor zorgen dat het publiek op een afstand blijft en de politie zo veel mogelijk ondersteunen. Hier was totaal geen sprake van. De persoon die zich uitgaf als leidinggevende probeerde juist het publiek op te zetten tegen de politie. Hij ondernam in ieder geval geen actie om er voor te zorgen dat de rust in en om het horecabedrijf weer terugkeerde.

Bij het aanvragen van de vergunningen is aangegeven dat het een rustig café zou worden, waar geen gebruiksvergunning voor nodig was. Er zouden nooit tegelijkertijd meer dan 25 personen binnen zijn. Bovendien zou er ook alleen maar sprake zijn van rustige achtergrondmuziek. Maar op de bewuste avond was er een live-optreden van een artiest en er waren tenminste 30 personen aanwezig. Al deze feiten waren voor de burgemeester voldoende aanleiding om het café met onmiddellijke ingang te sluiten. Deze week wordt bekeken of en wanneer het café weer open kan. De ondernemer moet daarbij aangeven welke maatregelen hij gaat treffen om te voorkomen dat de openbare orde weer in het geding komt.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 21 maart 2005