Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Nieuwe parkeerverordening gemeente Amsterdam
22 maart 2005

De gemeenteraad heeft eind 2004 een nieuwe parkeerverordening vastgesteld.

Dit betekent dat een aantal zaken rond het betaald parkeren in Amsterdam wijzigen. Deze wijzigingen dwingen de stadsdelen tot het maken van een aantal keuzes, die vanaf 1 januari 2006 van kracht worden. Ook stadsdeel Osdorp moet beleid ontwikkelen over een aantal zaken:

Betaald parkeren in de avonduren rond Osdorpplein Stadsdeel Osdorp wil in het vergunninggebied Osdorp-1, het gebied dat wordt gevormd door het Osdorpplein en de Nicolaas Anslijnstraat, het betaald parkeren verlengen tot 00.00 uur. Bezoekers van De Meervaart kiezen hierdoor mogelijk eerder voor de parkeergarage en dan blijft er meer parkeerruimte voor de vergunninghouders. Het bezoek van bewoners rond het Osdorpplein en in de Nicolaas Anslijnstraat moeten dan wel 's avonds betalen. Voor gehandicapte bewoners en bewoners van 65 jaar of ouder zijn er kraskaarten, waardoor hun bezoek voor de helft van het geld kan parkeren.

In vergunninggebied Osdorp-2, bestaande uit de L. van Sonsbeeckstraat, de M. Hanenbergstraat, Hoekenes tussen de Osdorpergracht en Martini van Geffenstraat, Tussen Meer tussen de Hoekenesgracht en Osdorpplein en de Martini van Geffenstraat, uitgezonderd het weggedeelte ten zuiden van perceel 16, blijft alles zoals het is met één uitzondering: het bestaande betaald parkeren op de donderdagavond duurt tot 21.00 in plaats van 00.00 uur.

Tarieven bewoners- en bedrijvenvergunningen
Stadsdelen kunnen nu zelf de tarieven van de bewoners en bedrijfsvergunningen vaststellen. Het huidige tarief voor een bewonersvergunning in Osdorp is EUR 47,88 per zes maanden en EUR 76,56 voor een bedrijfsvergunning. De kosten voor de administratie en controle van de vergunningen zijn hoger dan de inkomsten uit parkeervergunningen. Stadsdeel Osdorp wil de tarieven dan ook niet verlagen, maar handhaven op het huidige niveau.

Tarieven kaartje uit de automaat
Voorheen was de ligging van een stadsdeel ten opzichte van het centrum en de Ring A10 bepalend voor de kosten van een parkeerkaartje. In het nieuwe parkeerbeleid kunnen stadsdelen zelf kiezen uit drie tarieven: het A-tarief (nu EUR 3,20 per uur) het B-tarief (EUR 1,90) en het C-tarief (EUR 1,00). Daarnaast kan een stadsdeel in winkelstraten kiezen voor een tarief van EUR 0,10 in combinatie met parkeerduurbeperking. In Osdorp geldt nu het C-tarief (EUR 1,00 per uur) en dit wil het stadsdeel zo houden.
Uitgangspunt in het Amsterdamse beleid is een gelijkmatige verhoging van de parkeermetertarieven. Dit betekent dat het tarief in Osdorp ongeveer EUR 0,10 per jaar stijgt.

Andere keuzes
Stadsdelen mogen zelf bepalen of zij nieuwe soorten vergunningen zoals maatschappelijke vergunningen of volkstuinvergunningen, invoeren. Maatschappelijke vergunningen zijn extra vergunningen voor werknemers in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Volkstuinvergunningen zijn voor houders van een volkstuin. Het stadsdeel gaat deze bedrijfsvergunningen niet verlenen omdat er binnen het betaald parkeren gebied geen of nauwelijks maatschappelijke instellingen en/of volkstuinen zijn.

Inspraakbijeenkomst
Op donderdag 31 maart is er een inspraakbijeenkomst in de Raadzaal van het stadsdeelkantoor. U kunt ieder moment binnenlopen tussen 17.00 tot 18.30 uur om u op de hoogte te stellen van de plannen en uw mening te geven (inspraak).

Wilt u liever schriftelijk reageren? Dat kan. Stuur uw reactie dan vóór 6 april naar post@osdorp.amsterdam.nl onder vermelding van `betaald parkeren Osdorp' of per post naar: stadsdeel Osdorp, t.a.v. Frans Kraan, Postbus 90460, 1006 BL Amsterdam.

Heeft u vragen of wilt u iets meer weten over de parkeerverordening van Amsterdam en de veranderingen, bel dan met Frans Kraan, beleidsmedewerker bij stadsdeel Osdorp, telefoon 020 518 0800 (niet op dinsdag).