Gemeente Lisse

22-03-2005 Bloemen uit Lisse naar Vaticaan

Voor de twintigste keer op rij vertrekt deze week vanuit Lisse een overvolle vrachtwagen met bloemen, planten en bomen voor de paasviering op het Sint Pieterplein in Rome. Toch blijft het bezoek aan paus Johannes Paulus II en zijn traditionele woorden bedankt voor de bloemen elk jaar weer een bijzondere ervaring, zegt hoofdarrangeur C. van der Voort.

De basis voor die succesvolle samenwerking werd overigens gelegd inUtrecht!
Dat was in 1985, toen de paus Nederland bezocht en een mis opdroeg in de Jaarbeurs in Utrecht. De Leidse arrangeur Nic van der Voort nam het initiatief om bij die gelegenheid het podium in de bloemen te zetten. Dat viel in goede aarde bij de paus en het Vaticaanse gevolg.

Het resultaat was dat Nic werd uitgenodigd om in datzelfde jaar in Rome voor een sfeervolle bloemendecoratie te zorgen toen de Nederlandse priester Titus Brandsma (1881 - 1942) zalig werd verklaard. Het was bij die gelegenheid dat de heer Cortellessa, hoofd van de Tuinen van Vaticaanstad, het idee lanceerde voor een jaarlijkse bloemenhulde met Pasen.

Bij die gelegenheid spreekt de paus vanaf de buitenloggia van de St.-Pieter het 'urbi et orbi' uit, waarmee hij zijn zegen aan Rome en de wereld geeft. Een gebeurtenis die wereldwijd gevolgd wordt. De Rooms-katholieke Kerk is de grootste religieuze gemeenschap ter wereld. Zij telde in 2002 ca. 1071 miljoen gedoopten (circa 17 procent van de wereldbevolking).

Televisiecamera's leggen de gebeurtenis op het Sint-Pietersplein vanuit alle hoeken vast. Er is een streng protocol vanwege de veiligheid, vanwege de enorme mensenmassa die op de been is én om de wereldwijde tv-uitzending goed te laten verlopen. Verder mogen er beslist ook nergens bomen of bloemen geplaatst worden die de paus het zicht op het publiek - en andersom - ontnemen.

Die allereerste keer trok Nico van der Voort er met vier andere arrangeurs op uit. Vorig jaar was de delegatie gegroeid tot 18 personen. Zonder Nic, maar wel met zijn broer Charles die in 2001 het stokje van z'n broer heeft overgenomen. Die groei heeft alles te maken met het feit dat het werk zich alsmaar heeft uitgebreid. Naast het balkon, het altaar en de trappen zijn er intussen ook niet minder dan 10 tuinen op het plein die in een kort tijdsbestek aangekleed moeten worden. De bomen die voor deze gebeurtenis zijn gebruikt worden na de gebeurtenis geplant in de tuinen van het Vaticaan.

Een vrachtwagen met aanhanger vól met Nederlands product in de vorm van (bol)bloemen en tuinplanten zal op donderdag voor Pasen in Italië arriveren. Met extra veel witte en gele bloemen, want dat zijn uiteindelijke de pauselijke kleuren. De lading wordt meteen op water gezet en verzorgd. Op vrijdag worden de arrangementen gemaakt, op zaterdag worden die geplaatst en op zondag is het dan zover. Met twee hoogtepunten voor de Nederlandse delegatie; de traditionele audiëntie bij de paus én de al even traditionele woorden 'bedankt voor de bloemen'.

Volgens hoofdarrangeur Charles van der Voort zijn alle betrokkenen binnen het Vaticaan oprecht geïnteresseerd in het Nederlandse cadeau én in het bijzonder alle mensen die daar belangeloos aan meewerken. Charles: "Medio februari is Jack van der Zalm totaal onverwacht overleden. Een man die zich vele jaren heeft ingezet voor deze bloemenhulde en zich elk jaar vrijmaakte om in Rome van de partij te zijn. Het feit dat de staatssecretaris van het Vaticaan - dus de tweede man na de paus - de moeite nam om condoleances te sturen vind ik veelzeggend."

Artikel afkomstig van Bloemenbureau Holland (www.flowercouncil.org)