Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

22-3-2005

De gemeente Zutphen voert een een groot aantal wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu goed uit. Een aantal taken vraagt nog de nodige aandacht van de gemeente. Het gemeentebestuur zal op korte termijn aangeven hoe resterende tekortkomingen, die uit een VROM-Inspectieonderzoek naar voren zijn gekomen, gaat wegwerken.

Bovengemiddeld
De VROM-Inspectie heeft in de tweede helft van dit jaar onderzocht hoe de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu in 2003 heeft uitgevoerd. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Voor een groot aantal taken scoort de gemeente goed. Zelfs zo goed dat Zutphen ten opzichte van andere onderzochte gemeenten bovengemiddeld scoort. De Inspectie stelde vast dat de gemeente het op de terreinen van beleid en programmering het grotendeels goed doet en hierbij ook een duidelijk ambitieniveau nastreeft. De gemeente voert echter nog te weinig toezicht uit. Dit tekort is zichtbaar op alle VROM-beleidsterreinen. Zo is er te weinig toezicht op de naleving van de milieuvergunningen, sloop- en bouwvergunningen en bestemmingsplannen. De aandacht voor de vergunningverlening en handhaving van gebruiksvergunningen was tijdens het onderzoek onvoldoende.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de gemeente Zutphen. De gemeente is gevraagd een plan van aanpak met maatregelen op te stellen. In het overleg heeft het gemeentebestuur aangegeven dat het aan de slag gaat met de aanbevolen verbeterpunten uit het Inspectierapport. De oplossing voor het probleem van de gebruiksvergunningen wordt per 1 januari 2005 al aangepakt.

Meer informatie

* Download het rapport:
http://www.vrom.nl/docs/VI_Zutphen_2004.pdf (pdf, 273 KB)
* Achtergrondinformatie over de VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/inspectie