Gemeente De Ronde Venen


Cursus Gezond & Vitaal om gezonder en zelfstandiger te leven

Voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar en nog zelfstandig wonen wordt, in de gemeente De Ronde Venen, de cursus Gezond & Vitaal georganiseerd. Door de vergrijzing van de Nederlandse samenleving zijn er steeds meer senioren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. In dat kader heeft TNO het programma Gezond & Vitaal ontwikkeld. Het is een voorlichtings- en bewegingsprogramma voor zelfstandig wonende 65-plussers.

De oefeningen van het bewegingsprogramma zijn voor iedereen geschikt, maar met name ontwikkeld voor de lichamelijk minder actieve senioren en 65-plussers die in hun bewegingsvrijheid worden beperkt als gevolg van een chronische ziekte of handicap. Denk hierbij aan artrose, suikerziekte, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Met de oefeningen worden de kracht van de spieren, de lenigheid, de coördinatie en het evenwicht getraind. Deze functies zijn essentieel voor het kunnen uitvoeren van allerlei dagelijkse handelingen of voor activiteiten in de vrije tijd, zoals tuinieren en fietsen.

De reactie van 65-plussers, die eerder deelnamen aan de cursus, zijn heel enthousiast. Uit TNO onderzoek blijkt dat zij zich vitaler, gezonder en minder eenzaam voelen en dat de kennis over gezondheid en ziekten toenam. De minst actieve deelnemers bewegen na het volgen van Gezond & Vitaal zelfs 4,5 keer zo veel. Velen zijn na de zes bijeenkomsten op eigen gelegenheid of in groepsverband verder gegaan met bewegingsactiviteiten. Daarnaast heeft Gezond & Vitaal een goede invloed op de gezondheid, speciaal op (te hoge)bloeddruk, bloedsuikergehalte en overgewicht. De eerste bijeenkomst van deze cursus is op dinsdagmorgen 12 april in de Brede School te Mijdrecht. In zes wekelijkse bijeenkomsten van twee uur staan gezondheidsvoorlichting en bewegingsstimulering centraal.

De aanmelding loopt via de stichting Welzijn Ouderen in Mijdrecht.