MKB-Nederland

22-03-2005
Brinkhorst moet prijzenoorlog detailhandel beteugelen (Persbericht)

Minister Brinkhorst van economische zaken moet de mededingingsautoriteit NMa tijdelijk opdracht geven verkopen onder de kostprijs te betitelen als misbruik van economische machtspositie. Op die manier kan de prijzenoorlog in de detailhandel worden beteugeld. MKB-Nederland roept de minister dinsdag daartoe op, tijdens de eerste dag van de Week van de Ondernemer.

De prijzenoorlog van de supermarkten trekt een zware wissel op de detailhandel. Dit blijkt eens te meer uit het onderzoek Ondernemersklimaat en groei in de detailhandel dat de ING-Bank vandaag presenteert. De groeipotentie van de sector is ernstig aangetast.

Gebrek aan financiële middelen en de hoge druk op de prijs zijn er de oorzaak van dat innovaties en investeringen achterwege blijven. Veel winkels hebben financiële problemen en sluiting dreigt. De Mededingingswet geeft de minister de bevoegdheid in te grijpen. Uit Europese jurisprudentie blijkt dat verkopen onder de kostprijs een vorm is van misbruik van de economische machtspositie.

EZ moet ook het gebruik van ict in de detailhandel stimuleren. Digitaal voorraadbeheer voorkomt onverkoopbare voorraden en met de computer worden administratieve handelingen eenvoudiger. MKB-Nederland wil daarom dat ook het ministerie deelneemt aan het ict-programma Optimaal Digitaal Ondernemen.

pb-Brinkhorst moet prijzenoorlog beteugelen.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2005 | Disclaimer |