Ingezonden persbericht


Persbericht

2% parlementariërs naar Canadese zeehondenjacht

Nog nooit zoveel belangstelling voor zeehonden in Tweede Kamer

Amsterdam, 22 maart 2005 - Bont voor Dieren gaat dit jaar voor het eerst zelf als waarnemer naar de Canadese zeehondenjacht. Op uitnodiging van Bont voor Dieren gaat SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen mee op deze huntwatch. Bont voor Dieren beschouwt het als een geweldige doorbraak dat dit jaar 2% van de parlementariërs naar het ijs gaat als waarnemer van de zeehondenjacht. Ook PvdA-er Kruijsen gaat naar Canada, evenals de VVD-er Snijder, zij reizen af met het IFAW. Bont voor Dieren is uitgenodigd door de grootste Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie de Humane Society of the United States (HSUS), die evenals Bont voor Dieren partner is in de internationale Fur Free Alliance. Bont voor Dieren hoopt dat deze drie Kamerleden in staat zullen zijn de andere 98% van het parlement te overtuigen van de noodzaak een totaal import- en handelsverbod in te stellen voor alle zeehondenbont en andere zeehondenproducten.

De reactie van de ministers Bot en Veerman op vragen in de Tweede Kamer is afhoudend over een nationaal import- en handelsverbod van zeehondenbont. Zij geven aan in principe welwillend te staan tegenover een importverbod maar werpen vervolgens een groot aantal hindernissen op. Bot en Veerman verschuilen zich achter WTO handelsafspraken en de geringe invoer van zeehondenbont in ons land. De ministers zien zeehondenbont niet zozeer als een Nederlands probleem.

Daar denken de Nederlanders heel anders over, zo blijkt uit de resultaten van een opinie onderzoek dat Bont voor Dieren vorige week liet uitvoeren door TNS NIPO. Ruim 90% van de Nederlanders wil een Nederlands importverbod van alle zeehondenbont. België en Italië kennen al een dergelijk totaal import- en handelsverbod van zeehondenbont en andere zeehondenproducten. Een nationaal verbod is belangrijk als signaal naar Canada dat de wrede zeehondenjacht moet stoppen.

Bont voor Dieren heeft SP Kamerlid Krista van Velzen uitgenodigd om mee te gaan op huntwatch omdat zij erg betrokken is bij de zeehonden. Afgelopen dinsdag kwam een SP delegatie spontaan de demonstratie voor de Canadese ambassade versterken. Van Velzen is een activistische politica die ervoor kan en zal zorgen dat de zeehonden de prioriteit (blijven) krijgen die ze verdienen. De startdatum van de commerciële zeehondenjacht in Canada is 29 maart. De waarnemers vertrekken zondag 27 maart naar Canada.

Dit jaar maakt Canada een driejarig jachtquotum vol van 975.000 zeehondjes vanaf 12 dagen oud. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk waarnemers uit verschillende landen bij de jacht aanwezig zijn als getuige. De druk moet nú opgevoerd worden op Canada om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze vorm van barbarij.

Op www.stopdeknuppels.nl houdt expeditieleider dr. Joanna Swabe van Bont voor Dieren een weblog bij over haar ervaringen en bevindingen voorafgaand en tijdens de huntwatch.

Meer informatie:

Drs Lieke Keller, directeur Bont voor Dieren (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07 Expeditieleider dr. Joanna Swabe, beleidsmedewerker Bont voor Dieren (020) 676 66 00 of 06 51 317 004