Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Vraagbaak 'Ouders en rugzak' blijft
---

Ouders van kinderen met een handicap of chronische aandoening kunnen ook in 2006 en 2007 terecht bij de vraagbaak 'Ouders en rugzak'. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft besloten het project tot en met 2007 te continueren. Het project geeft ouders informatie en ondersteunt hen bij hun keuze voor leerlinggebonden financiering voor hun kind, de zogenaamde rugzak.

Vanaf de start van het project is er enthousiast gebruik gemaakt van de vraagbaak 'Ouders en rugzak'. De website www.oudersenrugzak.nl werd maar liefst 113.000 maal bezocht, terwijl ruim 2.000 ouders aanklopten bij de informatielijn van het project. Vanaf de zomervakantie van 2004 werd de telefoonlijn gemiddeld 33 maal per week geraadpleegd, vaak voor uitvoerige adviezen. De informatielijn is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 uur tot 13.30 uur via telefoonnummer (030) 297 06 89.

Rugzak

Door de rugzak kunnen kinderen met een handicap of chronische aandoening met extra budget voor ondersteuning deelnemen aan het regulier onderwijs. De leerlinggebonden financiering wordt rugzak genoemd, omdat het geld gekoppeld is aan het kind. De ouders hebben hierbij zeggenschap over de besteding van de middelen. Sinds de invoering van de regeling in 2003 gaan inmiddels 13.400 kinderen met een rugzak naar het regulier onderwijs.

Het project 'Ouders en rugzak' is een gezamenlijk project van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO, samenwerkingsverband van vijf landelijke verenigingen van mensen met verstandelijke beperkingen, hun ouders en verwanten) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).
---