Time : 4:38:03 PM
Date : Tuesday, March 22, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

ERRATUM : BELGISCHE CONTROLERESULTATEN VERKOOP TABAKSPRODUCTEN AAN MINZESTIENJARIGEN

Sedert 1 december 2004 is het verbod op de verkoop van tabaksproducten aan min 16-jarigen van kracht. Gelet op het grote belang voor de volksgezondheid (de bescherming van kinderen en jongeren) heeft de FOD Volksgezondheid zich geëngageerd om dit verkoopsverbod daadwerkelijk te controleren.
De FOD Volksgezondheid had eind 2004 in zijn jaarplanning 1.000 controles voorzien. Aangezien de controlecel "tabak" dit jaar verder wordt uitgebreid en operationeel wordt, zal de FOD Volksgezondheid trachten om dit aantal te verhogen tot een 1.500 a 2.000 controles.

Tijdens de controles van het "rookverbod in scholen" doen de controleurs navraag waar jongeren hun tabaksproducten aankopen. Ook bij jeugdwerkers wordt navraag gedaan waar jongeren zoal hun inkopen doen. Op die wijze tracht de FOD Volksgezondheid doelgericht te controleren : tijdens de schooldagen worden voornamelijk voor en na de schooluren controles gevoerd en dit op de weg naar en in de buurt van de scholen. Zo is het vooral in krantenwinkels, snoepwinkels, jongerencafés, ... waar jongeren hun tabaksproducten aankopen.

De inbreuken kunnen enkel op heterdaad worden vastgesteld. Bij een vaststelling wordt steeds onmiddellijk navraag gedaan naar de leeftijd van de jongere. Dit wordt eventueel bij de scholen verder nagetrokken. Bij de controle van de leeftijd van de jongeren trachten de controleurs zo sereen mogelijk op te treden om de jongeren niet te verontrusten. Nadien wordt de verkoper verhoord en wordt een waarschuwing of PV opgesteld.

Als bijlage (en/of op www.pressreleases.be) de resultaten van de controle van de FOD Volksgezondheid van 1 december 2004 tot op heden.

Uit de resultaten blijkt dat op bijna 500 controles slechts 7 inbreuken werden vastgesteld. Bij twee krantenwinkels werd overgegaan tot het opstellen van een proces verbaal. Beide krantenwinkels waren door de controleurs reeds recentelijk verwittigd.

Bovendien blijkt uit onze controles dat de handelaars goed op de hoogte van deze maatregel zijn. Zo heeft ongeveer 75 % van de handelszaken een aanduiding (sticker) van het verkoopsverbod aan min 16-jarigen. Uiteraard zal ook de grote media-aandacht geleid hebben tot een voldoende bekendheid van deze nieuwe norm.

Contactpersoon:
Paul Van Den Meerssche
0475/700.877