Gemeente Alphen aan den Rijn

wandelbos

Persbericht nr.19 83% van de Alphenaren wil een wandelbos

22 maart 2005

Acht van de tien Alphenaren vindt dat het wandelbos er moet komen. En dan het liefst een natuurlijk bos waar je kunt wandelen en fietsen. Een bos waar je er even uit kunt zijn en gezellig samen met vrienden en familie op stap kunt.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 500 Alphenaren. Ruim 80% van deze mensen vulde de enquête in. De reacties van de bezoekers van de tentoonstelling over het wandelbos, die in november 2004 in het stadhuis stond, verschillen nauwelijks van de resultaten van de enquête. Hierdoor is een goed beeld ontstaan van het bos dat de inwoners van Alphen aan den Rijn willen. Onderzoek toonde bovendien aan dat het wandelbos met het beschikbare geld aangelegd kan worden op de aangewezen locatie aan het Windepad.

Natuurlijk en afwisselend
Een natuurlijk bos met goed begaanbare, slingerende paden is favoriet. Bankjes om op uit te rusten en speelmogelijkheden stelt men ook op prijs. De bezoekers van het toekomstige bos willen graag verschillende routes kunnen lopen of fietsen in het bos. Ook willen ze graag dat je er makkelijk kunt komen vanuit de recreatiegebieden in de buurt, zoals het Zegerslootgebied. Het bos moet afwisselend open en dicht zijn en doorkijkjes bieden naar de polder. Alphenaren gaan naar het bos om er even uit te zijn en tot rust te komen. In het ontwerp van het toekomstige bos wordt dit als uitgangspunt genomen. Tweederde van de Alphenaren denkt het wandelbos te gaan bezoeken, zodra het is aangeplant. De bezoekers zullen uit heel Alphen naar het bos komen.

Hoe gaat het nu verder?
Het college van burgemeester en wethouders zal aan de gemeenteraad voorstellen om het wandelbos aan te gaan leggen op de locatie Groot Hengstenbos aan het Windepad. Op 21 april zal de gemeenteraad het voorstel bespreken. Als de gemeenteraad het voorstel aanneemt, kan er begonnen worden met de voorbereidingen voor het ontwerpen en aanleggen van het bos.
Er moet overlegd worden met onder andere de grondeigenaren, de provincie en het rijk. Hun medewerking is nodig om het bos ook echt aan te kunnen gaan leggen. Er moet ook een aantal procedures in het kader van het bestemmingsplan en streekplan doorlopen worden. Als alles volgens plan verloopt, kan er begin 2007 gestart worden met de aanleg.
Er zal ook een ontwerp gemaakt worden voor het nieuwe bos. Het onderzoek onder de Alphenaren en de reacties op de tentoonstelling geven goed aan wat voor soort bos er moet komen en wat mensen in het bos willen gaan doen. Met behulp van deze informatie zal er een ontwerp gemaakt worden. Zodra er een ontwerp gemaakt is, zal het gepresenteerd worden.

Hoe zat het ook alweer?
In 2000 heeft de gemeente het kabelbedrijf verkocht aan Casema. Van de opbrengst werd tien miljoen gulden gereserveerd voor realisering van wensen van de bewoners.
Via de burgerraadpleging "Wat te doen met 10 miljoen" konden alle inwoners vanaf 12 jaar ideeën indienen. Uit de duizenden wensen die binnenkwamen werden twintig voorstellen gekozen en opnieuw aan de inwoners voorgelegd. Bijna eenderde van de Alphense inwoners heeft een stem uitgebracht. Ongeveer 20% daarvan koos voor een wandelbos. De gemeenteraad stelde hiervoor vier miljoen gulden (1.815.120 euro) beschikbaar. Eerst is onderzocht of de aanleg van een bos voor dit bedrag mogelijk is. Ook is gekeken naar geschikte locaties en de kosten van het beheer. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek heeft de gemeenteraad in april 2004 besloten de locatie aan het Windepad aan te wijzen als mogelijke plaats voor het wandelbos.

Verder gaf de gemeenteraad opdracht voor een onderzoek dat antwoord moest geven op de vraag of er nog voldoende draagvlak is voor realisatie van het wandelbos en of het bos aan het Windepad met het beschikbare bedrag aangelegd kan worden. Uit dit onderzoek blijkt dat er ruim voldoende draagvlak voor het wandelbos is onder de Alphenaren en dat er genoeg geld is om het bos aan te leggen op de geselecteerde locatie.

PORTEFEUILLEHOUDER: K. TIGELAAR
Noot voor de pers:
Voor informatie: afdeling Communicatie, Toos Groeneweg, tel. 0172 - 465 673
Bijlage: samenvatting van de onderzoeksresultaten

BIJLAGE BIJ PERSBERICHT NR. 19 d.d. 22 maart 2005

(bron: Boer, T.A. de, 2005. Draagvlak en wensen voor het Wandelbos in Alphen aan den Rijn. Wageningen, Alterra, Alterra-Document1.)

Samenvatting
Wat te doen met Tien Miljoen? Deze vraag werd in 2001 gesteld aan de bevolking van Alphen aan den Rijn. De gemeente Alphen aan den Rijn had namelijk het gemeentelijk kabelnet verkocht en vond dat iedereen mocht meepraten over de besteding van het geld. Uit 2660 ideeën werden 11 projecten geselecteerd, waaronder de aanleg van een wandelbos. Dit bos kreeg na een burgerraadpleging de meeste stemmen van de inwoners van Alphen aan den Rijn. Inmiddels is het gebied ten noorden van de Zegerbaan aan het Windepad richting Ter Aar aangewezen als mogelijke locatie voor het Wandelbos. In het voorjaar van 2005 zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de uitvoering.

Ter voorbereiding hiervan is door middel van dit onderzoek informatie verzameld over het draagvlak voor het Wandelbos en de ideeën die bij de bevolking bestaan over de inrichting van dit bos.

Draagvlak
Het draagvlak onder de bevolking van Alphen aan den Rijn voor het Wandelbos is zeer groot: 83% is voor aanleg (zie Figuur 1). Men vindt niet alleen dat het bos er moet komen, maar men is ook daadwerkelijk van plan om het bos te bezoeken. Tweederde van de respondenten komt zodra het bos is aangeplant. De toekomstige bezoekers komen uit alle delen van Alphen aan den Rijn. Afstand en barrièrewerking van de Oude Rijn spelen nauwelijks een rol. Alleen direct omwonenden geven vaker aan dat ze nog niet weten of ze van het bos gebruik zullen maken.

Nu kan er een verschil zitten tussen denken te komen en daadwerkelijk komen, maar gezien de geplande locatie van het bos nabij het Zegerslootgebied, lijkt dit niet waarschijnlijk. Het Zegerslootgebied is namelijk het meest bezochte groengebied van de Alphenaren. Ook vindt men het aantrekkelijker worden van het Zegerslootgebied een belangrijke reden voor aanleg. Andere even belangrijke redenen zijn meer ruimte voor natuur en recreatie en een goede aanvulling op bestaande groengebieden. Slechts 7% is tegen aanleg. Als een belangrijke reden hiervoor wordt verspilling van geld genoemd.

De Alphenaren zijn regelmatige bezoekers van groengebieden: 60% komt er minimaal 1 x per maand of vaker. Slechts 8% komt zelden of nooit. De helft van deze niet-bezoekers weet ook nog niet of ze naar het Wandelbos zullen gaan. De regelmatige bezoekers zeggen dit wel te gaan doen. Dit betekent dat de aanleg van het Wandelbos tot gevolg zou kunnen hebben dat de druk op bestaande groengebieden kleiner wordt.

Het belangrijkste motief om de natuur in het algemeen op te zoeken is 'er even uit zijn en tot rust komen'. Ook het 'gezellig samen met vrienden of familie op stap' spreekt een kwart van de Alphenaren aan. Dit geldt voor alle recreatiesegmenten. Motieven als sport, natuur en informatie spelen een veel minder belangrijke rol. De toekomstige bezoekers van het bos zijn vooral gezinsmensen en bedrijvigen. De belangrijkste motieven om het Wandelbos te bezoeken zijn 'even weg om de batterij weer op te laden' en 'gezellig samen op stap'.

Wensen
Men heeft een duidelijke voorkeur voor een natuurlijk bos (63%) met kronkelende paden (80%). Deze voorkeur voor een natuurlijk bos is het sterkst onder mensen die vaak naar groengebieden gaan en natuurgerichte respondenten. Mensen die vooral voor de gezelligheid naar het bos gaan hebben meer interesse in een parkachtig bos. Over het type paden in het bos lopen de meningen meer uiteen, maar halfverhard heeft de grootste voorkeur. Geen paden en laarzenpaden worden veel minder op prijs gesteld.

De waardering van de bosbeelden lijkt enigszins in tegenspraak met de voorkeur voor een natuurlijk en ruig bos. Men vindt het essen-elzenbos het minst aantrekkelijke bostype. Dit is het meest ruige bostype (met omgevallen boom) van de 4 getoonde bosbeelden. Natuurgerichte respondenten vinden dit bos wel aantrekkelijker dan mensen met andere motieven. De meest aantrekkelijke bosbeelden vindt men een ruigt elzenbos en een elzenrijk-essen iepen bos. De aanwezigheid van paden in deze bosbeelden is hier mogelijk op van invloed.

De gewenste activiteiten en voorzieningen in het nieuwe bos komen overeen met het huidige gebruik van groengebieden. Men wil in het toekomstige Wandelbos het liefst wandelen en fietsen, gevolgd door zitten/ zonnen en spelen. Kwieke senioren en gezinsmensen geven vaker dan bedrijvigen de voorkeur aan fietsen. Mensen die zelden een groengebied bezoeken geven er vaker de voorkeur aan om in het bos te zitten/ zonnen.

De grote voorkeur voor wandelen en fietsen in het toekomstige Wandelbos leidt ook tot een grote voorkeur voor wandel- en fietspaden in het bos. Daarnaast zijn waterpartijen, paaltjes-wandelroutes, speel-ligweiden en (pick)nickbanken voor-zieningen die minimaal eenderde van de respondent graag ziet. Ten aanzien van deze voorzieningen zijn er geen significante verschillen tussen de respondenten, met uitzondering van fietspaden en speel-ligweiden. Met name gezinsmensen en kwieke senioren hechten meer waarde aan fietspaden overeenkomstig hun grotere voorkeur voor fietsen. Daarnaast hebben gezinsmensen en bedrijvigen een grotere voorkeur voor speel-ligweiden dan de andere recreatiesegmenten.

Aanbevelingen
Er even uit zijn en tot rust komen is voor de Alphenaren de belangrijkste reden om naar het bos te gaan. Het bos zou daarom in de eerste plaats ingericht moeten worden om te wandelen en van de natuur te genieten. Men kan hierbij onderscheid maken in het bos zelf en de voorzieningen. Het bos zelf moet zo natuurlijk mogelijk zijn met slingerende paden.

Wat betreft de voorzieningen zijn wandelpaden een eerste vereiste. Er moeten liefst verschillende typen wandelpaden zijn, zowel (half) verharde als onverharde paden en wat ruigere natuurpaden. Mogelijkheden om te zitten/ zonnen worden ook door veel mensen op prijs gesteld. Hiervoor zou men een paar open plekken in het bos kunnen creëren. De behoefte aan andere voorzieningen is minder groot, maar kunnen afhankelijk van de gewenste doelgroep aangebracht worden bijv. een vogelkijkhut of een laarzenpad.

Belangrijk is dat het toekomstige bos aansluit op bestaande groenstructuren. Een goede verbinding met het nabijgelegen Zegerslootgebied versterkt de natuur- en recreatiemogelijkheden van beide gebieden. Routes en mogelijk een fietspad kunnen dit bewerkstelligen. Dit biedt de inwoners van Alphen aan den Rijn de mogelijkheid het bos te gebruiken als onderdeel van een grotere fietsronde.

De direct omwonenden van het toekomstige Wandelbos zijn vaker tegen aanleg en minder geneigd het bos te bezoeken dan de andere inwoners van Alphen aan den Rijn. In de verdere communicatie en planvorming van het Wandelbos zou hier rekening mee gehouden moeten worden, bijvoorbeeld door de bewoners er actief bij te betrekken.

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 22-03-2005 15:54
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16695