Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 22-03-'05: IJburg zonder scheidslijnen krijgt vorm

IJburg moet een wijk worden voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking (een lichamelijke of verstandelijke handicap, een psychische stoornis, oud of jong, in gezinsverband of alleenstaand). De ambitie voor IJburg, een wijk zonder Scheidslijnen is om wonen, zorg, welzijn en onderwijs voor iedereen mogelijk te maken en op elkaar af te stemmen. Dit betekent geen aparte voorziening voor bijzondere groepen, maar zoveel mogelijk gezamenlijk gebruik creëren. Hierdoor ontstaat een goede woon- en leefsituatie, waarbij noodzakelijke zorg en dienstverlening gegarandeerd wordt.

In IJburg worden van de te bouwen woningen 5% aangepaste en 55% aanpasbare panden gebouwd. Er komen verschillende vormen van wonen, zorgsteunpunten voor zorg aan huis en zorgcentra voor de basiszorg (zoals huisarts, verloskundige, apotheek, consultatiebureau).

Agis Zorgverzekeringen heeft het concept in IJburg opgezet. Dit hebben zij gedaan in samenwerking met het Projectbureau IJburg (PBIJ), de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) en stadsdeel Zeeburg. De eerste fase is nu afgerond. De primaire verantwoordelijkheid voor de verankering van IJburg zonder scheidslijnen in de toekomst is door Agis Zorgverzekeringen en de gemeente Amsterdam nu overgedragen aan Stadsdeel Zeeburg.

Wethouder Dennis Straat: Wijk zonder Scheidslijnen is een mooi en inspirerend concept. Er liggen volop kansen om IJburg fysiek en sociaal toegankelijk te maken voor iedereen. Agis Zorgverzekeringen en DMO hebben een stevige basis gelegd. Dat is onder andere zichtbaar in het eerste centrum met verschillende voorzieningen. Ik vind het een uitdaging om, in goede samenwerking, de verdere implementatie ter hand te nemen.