Technische Universiteit Eindhoven


1 maart 2005

PERSBERICHT

TU/e-prof. Rik Huiskes door KNAW benoemd

Zes topprofessoren worden Akademiehoogleraar

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft zes nieuwe Akademiehoogleraren benoemd. Zij kunnen zich als Akademiehoogleraar geheel wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. Akademiehoogleraren worden door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. Het Akademiehoogleraarschap wordt voor een periode van vijf jaar toegekend. De KNAW stelt hiervoor 1 miljoen euro beschikbaar. Prof.dr.ir. Rik Huiskes, hoogleraar aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e, behoort tot de nieuwe Akademiehoogleraren van 2005. Hij wordt, na prof.dr. Rutger van Santen die in 2004 werd benoemd, de tweede door de KNAW benoemde Akademiehoogleraar aan de TU/e.

Prof. dr. ir. Rik Huiskes, faculteit Biomedische Technologie, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
"Rik Huiskes (1944) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege de succesvolle ontwikkeling van rekenmodellen voor kunstgewrichten, en voor zijn nieuwe berekeningen van de invloed van belasting op botgroei. Huiskes neemt een leidende positie in op het gebied van orthopedische biomechanica en bevindt zich in de voorhoede van het onderzoek op zijn vakgebied", aldus het juryrapport. De 60-jarige Rik Huiskes is sinds 2000 hoogleraar in de biomechanica aan de faculteit Biomedische Technologie aan de TU/e. Hij doorliep de HTS-werktuigbouwkunde in Eindhoven (1970) en studeerde in 1974 aan de TU/e af als werktuigbouwkundig ingenieur. Rik Huiskes promoveerde in 1979 op het proefschrift Some fundamental aspects of human-joint replacement tot doctor in de technische wetenschappen aan de TU/e. Hij werd in 1986 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de biomechanica van het steun- en bewegingsapparaat aan de KU Nijmegen. Huiskes kwam vijf jaar geleden terug naar de Eindhovense universiteit, nu als hoogleraar Bone Biomechanics bij de faculteit Biomedische Technologie. Prof. Rik Huiskes is begin dit jaar benoemd tot buitengewoon lid van de USA National Academy of Engineering (NAE) For advancing the understanding of how bone protheses affect the functioning of the living human skeleton, aldus de NAE. Onlangs is Rik Huiskes ook onderscheiden met de Muybridge Award, de hoogste eer die verleend wordt door de International Society of Biomechanics.

De andere Akademiehoogleraren 2005 zijn:
Prof. dr. M.G. (Mieke) Bal, theoretische literatuurwetenschap en vrouwenstudies, Universiteit van Amsterdam;
Prof. dr. A.P. (Bram) Buunk, sociale psychologie, Rijksuniversiteit Groningen;
Prof. dr. M.B. (Martijn) Katan, humane voeding, Wageningen Universiteit;
Prof. dr. H.N.W. (Henk) Lekkerkerker, fysische chemie, Universiteit Utrecht en
Prof. dr. F.C. (Franz) Palm, econometrie, Universiteit Maastricht.

Programma Akademiehoogleraren
De KNAW financiert het salaris van de Akademiehoogleraar en een onderzoeksbudget (samen 200.000 euro per jaar). De betrokken universiteit dient met de hierdoor vrijkomende middelen ten minste één jonge talentvolle onderzoeksleider aan te trekken. Het Programma Akademiehoogleraren draagt hiermee bij aan de doorstroming van jonge onderzoekers naar leidinggevende posities. Het Akademiehoogleraarschap wordt voor vijf jaar toegekend, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens vijf jaar. Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld; jaarlijks zullen circa vijf Akademiehoogleraren worden benoemd. Excellente hoogleraren tussen 55 en 60 jaar kunnen worden voorgedragen door de Colleges van Bestuur van hun universiteit. De voordrachten worden beoordeeld door een internationaal samengestelde commissie onder voorzitterschap van de president van de KNAW. Maandag 11 april worden de nieuwe Akademiehoogleraren geïnstalleerd. Minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken houdt bij die gelegenheid een lezing over Fundamenteel onderzoek en economische groei in Europees perspectief, waarna een debat volgt.