CDA

22-03-05
De Vries: Iederwijs is geen onderwijs

Tijdens het mondelinge vragenuur van heden heeft cda kamerlid de Vries zijn grote bezorgheid uitgesproken over de kwaliteit van de particuliere onderwijsvorm 'iederwijs'. Aanleiding was een groot onderzoek waaruit blijkt dat het aantal iederwijsscholen groeit.

De Vries: De leerling bepaalt wat hij of zij leert. Dat is het uitgangspunt van iederwijsscholen. Alles mag en niets moet. Vandaag zin in pannenkoekenbakken, morgen hutten bouwen en volgende week een uurtje Engels. Allemaal geen probleem. Want wie weet beter wat hij of zij nodig heeft dan de leerling zelf. Op Iederwijsscholen ontbreekt er een leerstofaanbod, er is geen samenhang en structuur in het onderwijsprogramma en er wordt niet getoetst of leerlingen de kerndoelen behalen. Naar de overtuiging van CDA-fractie kan dan ook niet worden gesproken van onderwijs.

Ieder kind heeft recht op kwalitatief goed onderwijs. Ieder kind moet via de kerndoelen voorbereid worden op een goede start in onze samenleving. Het CDA wilde van minister van de Hoeven weten of er al leerresultaten behaald worden op de inmiddels twintig Iederwijsscholen, en of er zo snel mogelijk controle op de kwaliteit van onderwijs kan plaatsvinden, aldus de Vries. De minster zegde toe dat zij de scholen gaat controleren . Ook zegde de minister toe te komen tot wetgeving met daarin de verplichting tot het halen van kerndoelen en het opstellen van een school en leerplan. Totdat de nieuwe wetgeving in werking treedt zal de minister met de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaar bezien of de scholen voldoen aan reeds bestaande wetgeving.