FloraHolland


Januari Februari Maart

---

Weekbericht week 11: Bolbloemen

FLORAHOLLAND (22 maart 2005) - Week 11 was voor de meeste producten een wisselvallige week, met uitzondering van de voorjaarsbloeiende bolbloemen. Het is duidelijk dat de lentekriebels op beginnen te spelen. Het voorjaarsgevoel viert de consument graag met veel bolbloemen. Niet alleen in West-Europa, maar ook vanuit bijvoorbeeld de USA bereiken ons geluiden van toenemende afzet. Natuurlijk is ook het aanstaande Paasweekend voelbaar in de verkopen, al ligt de piek van in- en verkoop in de volgende verslagweek.

Tulpen
In totaliteit ruim 1 procent meer aanvoer dan vorige week en een gemiddelde prijs van bijna 0,15, welke naar het einde van de week nog weer verder opliep naar ruim 0,16. Ten opzichte van vorig jaar lag de aanvoer bijna 30 procent hoger en de gemiddelde prijs is 0,01 beter. Afgelopen week ruim 17 procent meer stuks voor de klokken van vestiging Rijnsburg met in totaal maar liefst bijna 31 miljoen stuks voor de klok. Met een gemiddelde prijs van 0,155 dus een topweek. Vergeleken met dezelfde week vorig jaar is de gemiddelde prijs 0,012 hoger, vergeleken met dezelfde week in 2003 ook nog 0,006 hoger. De vraag is natuurlijk wat de invloed van Pasen is. Dat er partijen tulpen gaan waarvoor 1,42 (Renown Unique) wordt betaald geeft aan dat ook het exclusieve assortiment zeer goed wordt betaald. Het is echter met name het massa-assortiment welke een even opvallende als onverwachte prijsverbetering te zien geeft ten opzichte van vorig seizoen. Op vestiging Naaldwijk deze week nog steeds een flinke aanvoerstijging, wederom komt de middenprijs hoger uit dan in dezelfde week vorig seizoen. De vraag is erg goed, zo ook de kwaliteit. Ruim 7 miljoen stuks betekenen een aanvoerstijging van 28 procent en een prijsvorming die met 0,155 precies 0,01 hoger ligt dan vorig seizoen. De duurste cultivar deze week was Cilesta met een middenprijs van 0,617. Het betrof hier wel zware Cilesta's uit de vollegrond met lange lengtes. Op de vestigingen Bleiswijk, Venlo en Eelde werden deze week eveneens flinke aanvoer- en prijsstijgingen genoteerd. In Venlo en Eelde waren dat aanvoerstijgingen van tegen de 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Bemiddelingsbureau kende een toename van 85 procent ten opzichte van vorig jaar terwijl ook daar een prijsverbetering is gerealiseerd.

De lelies kenden een wisselende week. Vestiging Naaldwijk kende bij de Aziaten een prijsbeeld van 0,41 gemiddeld en dat was 0,02 beter dan vorige week bij een gelijke aanvoer van een half miljoen stuks. De Orientals kenden een prijsdaling van 0,02 en kwamen uit op ruim 0,69 bij 6 procent aanvoerstijging ten opzichte van vorige week. De prijsdaling ten opzichte van vorig jaar is schrijnend in de verslagweek: ruim een dubbeltje lager terwijl ook de aantallen 1 procent lager zijn. De Longiflorum kenden een prijsverbetering van ruim 0,01 en kwamen uit op 0,54 gemiddeld. La-Hybride tekenden voor een aanvoerdaling van 9 procent en een prijsstijging van bijna 0,01 tot 0,387 gemiddeld.

De Narcissen zaten in de verslagweek al in de optimale periode als Paasbloem bij uitstek. De Narcis met blad kenden een aanvoer van ruim 3 miljoen stelen en dat betekende een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van vorige week. De prijsvorming lag met 0,14 gemiddeld op bijna het dubbele van dezelfde week vorig jaar, maar toen moest de Paasdrukte nog beginnen. De Narcissen zonder blad kenden bij FloraHolland een aanvoer van ruim 2 miljoen stelen en dat tegen een gemiddelde prijs van 0,046, een halve cent hoger lag dan vorige week. De gemiddelde prijs van de Narcis met blad liep op vestiging Rijnsburg op tot ruim 0,16 op dinsdag om uit te komen op 0,148 gemiddeld. Dat was maar liefst bijna 0,06 hoger dan vorig jaar en 0,02 beter dan vorige week, bij een aanvoerstijging van 30 procent. De Snijhyacinten kenden een stijging van 13 procent op concernniveau aan stelen. De prijsvorming lag een centje lager dan vorige week en kwamen uit op 0,28.

De Irissen blijven het onverminderd goed doen. Bij 25 procent meer aanvoer dan vorige week gingen de ruim 2 miljoen stelen voor gemiddeld 0,154 van de hand. Dat was weer een prijsstijging van ruim een halve cent en zelfs ruim een stuiver beter dan vorig jaar. Maar de totale aanvoer ligt dan ook 24 procent lager.

Ranonkel maakte duidelijk dat ook dat een echte voorjaarsbloem is. Een prijsstijging van ruim 0,02 tot 0,155 en op vestiging Naaldwijk zelfs oplopend tot ruim 0,17. En dat bij een aanvoerdaling van 7 procent ten opzichte van vorige week.

Het Bloembollen op pot-seizoen is doordat Pasen dit jaar vroeg valt korter dan ooit. Met nog twee weken te gaan tot Pasen werden in week 11 heel veel bolbloemen op pot aangevoerd. De aanvoer steeg met 1 miljoen stuks ten opzichte van week 11 vorig jaar. Dat was een aanvoertoename van bijna 70 procent. De prijsvorming van bol-op-pot is heel het seizoen al aan de te lage kant. Onder invloed van het mooie voorjaarsweer en Pasen trok de vraag naar producten wel aan, het aanbod van vooral tuinplanten groeide echter ook fors. Hierdoor trokken de prijzen van de bol-op-pot producten ook wel aan, het gemiddelde prijsniveau bleef echter 8 procent onder het niveau van vorig jaar zitten.
Narcis maakte de grootste groei door. De aanvoer verdubbelde van 500.000 naar 1 miljoen stuks. De gemiddelde prijs kwam 0,03 lager uit op 0,43.
Bij de Hyacint nam de aanvoer toe met 38 procent. Hier daalde de gemiddelde prijs met 23 procent. Bij Muscari nam de aanvoer toe met 45 procent en hier kwam de gemiddelde prijs uit op hetzelfde niveau van vorig jaar.


---