Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

C2000 gaat medio mei operationeel

Publicatiedatum: 22-03-2005

De stuurgroep van hulpverleningsregio Gelderland-Midden is 18 maart jl. akkoord gegaan met het voorstel van het projectteam C2000 om medio mei a.s. operationeel te gaan met C2000 in onze regio. De oorspronkelijke planning was dat op 4 april a.s. de ambulance, brandweer, politie operationeel zouden gaan met het nieuwe digitale netwerk C2000. Niet het C2000-systeem, maar een instabiele koppeling tussen GMS en C2000 is de belangrijkste reden om de invoer van C2000 met ruim een maand uit te stellen. De opleidingen zullen gewoon doorgaan. De uitlevering van de randapparatuur en de inbouw van mobilofoons gaan ook volgens planning door.

Toen de eerste problemen met de koppeling C2000 en GMS zich voordeden werd er direct melding gemaakt bij de verantwoordelijke instanties. Vervolgens werden er meerdere malen nieuwe software geïnstalleerd, maar die hebben niet geleid tot een verbetering. Dit heeft tot gevolg dat enkele malen per week de koppeling tussen C2000 en GMS er niet is. Het herstel van deze koppeling heeft een doorlooptijd van 1 à 2 uur. De landelijke projectdirectie C2000 heeft tot 18 april a.s. de tijd gekregen deze problematiek op te lossen. In de periode 11 april - 15 april 2005 vindt er een landelijk geplande netwerkoptimalisatie en de upgrade van C2000 software plaats. Dit heeft tot gevolg dat er in die periode op geplande tijdstippen C2000 niet beschikbaar is. Daarom is operationeel gaan op 4 april a.s. geen optie volgens de stuurgroep. Immers, de veiligheid van de medewerkers staat voorop.

Koppeling GMS-C2000
De koppeling tussen GMS en C2000 is noodzakelijk, omdat de bediening van C2000 en C2000-gegevens (statussen) via GMS lopen. Is de koppeling tussen GMS en C2000 niet aanwezig dan is er sprake van informatieverlies en is bediening van C2000 middels GMS niet uitvoerbaar. Dit heeft ernstige consequenties voor de bedrijfsvoering van de meldkamerprocessen. In de dagelijkse werkpraktijk op straat betekent de koppelingsproblematiek dat er wel spraakcontact is met de meldkamer en tussen collega's onderling. Echter op het moment dat de koppeling GMS-C2000 niet werkt, kan de meldkamer niet overschakelen naar een andere gespreksgroep.

Medio mei operationeel
Hoewel er 18 april a.s. hoogstwaarschijnlijk sprake zal zijn van een stabiel systeem, heeft het projectteam het voorstel gedaan om pas medio mei a.s. operationeel te gaan in de hulpverleningsregio. Zo kan er nog uitgebreid worden getest. Ook zijn er tussen eind april en begin mei diverse festiviteiten waardoor operationeel gaan in deze periode niet wenselijk is. Tot slot moet er rekening worden gehouden met andere hulpverleningsregio's die in dezelfde periode operationeel zullen gaan. De stuurgroep en het projectteam betreuren het uitstel omdat de invoering tot nu toe zeer voortvarend liep, maar ze blijven vasthouden aan het tot nu toe gehanteerde uitgangspunt dat het systeem 100% stabiel moet zijn. Alleen zo kan de veiligheid van de medewerkers worden gegarandeerd.

Veiligheid voorop!
De hulpverleningsregio Gelderland-Midden heeft bij de invoer van C2000 altijd het principe gehanteerd dat het pas operationeel gaat met het nieuwe systeem als dit voor 100% voldoet aan de criteria betrouwbaarheid, stabiliteit en functionaliteit. De veiligheid van medewerkers staat voorop. Aan deze eisen is nu voldaan. Ook de levering van de portofoons en mobilofoons ligt op schema.

Stuurgroep
De stuurgroep van hulpverleningsregio Gelderland-Midden bestaat uit: de directie Hulpverlening Gelderland Midden en de directie politie Gelderland-Midden. Pauline Krikke is - als voorzitter Regionaal College Hulpverlening Gelderland Midden en korpsbeheerder politie Gelderland-Midden, voorzitter van de stuurgroep.

//////////////////////