CNV PUBLIEKE ZAAK

Vertrek oudere rijksambtenaren in lijn met afspraken

CNV Publieke Zaak stelt vast dat het vertrek van oudere rijksambtenaren volledig in lijn is met eerder gemaakte afspraken met de minister van Bin-nenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit in tegenspraak tot de be-richtgeving in de Volkskrant van dinsdagochtend 22 maart.

In 2002 heeft het kabinet Balkenende enkele aanzienlijke bezuinigingen aan de rijksoverheid opgelegd. Door aanpassing van de formatie en efficiency-kortingen hebben de departementen inhoud gegeven aan de taakstellingsopera-ties Balkenende I, II en III. De effecten daarvan zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. De personeelsformatie is inmiddels met ruim 10.000 arbeidsplaat-sen gekrompen en ook zijn al de nodige besparingen ingeboekt. Er wordt ef-ficiënter gewerkt en de departementen werken steeds meer samen zodat bespa-ringen gemakkelijk te realiseren te zijn.

Dit alles vindt plaats zonder gedwongen ontslagen mede als gevolg van de afspraken die CNV Publieke Zaak en andere vakbonden met de minister van BZK hebben gemaakt. Deze afspraken kwamen begin 2004 tot stand en liggen vast in het Sociaal Flankerend Beleid (SFB) voor de sector Rijk. In dit SFB is een vertrekregeling opgenomen voor rijksambtenaren die FPU gerechtigd zijn. Een beperkt aantal oudere rijksambtenaren kan van deze, iets verbeterde FPU-regeling, gebruikmaken. Mits zij daarbij een arbeidsplaats achterlaten waarop een boventallige andere rijksambtenaar geplaatst wordt. Deze uit-stroom mag, zo heeft het kabinet bepaald, alleen in 2004 en 2005 plaatsvin-den. Het gaat dus om een duidelijke gerichte uitstroom waarover ook de hoogste ambtenaar van het departement, de secretaris-generaal, uiteindelijk beslist.

Ongenuanceerde uitspraken
CNV Publieke Zaak is op alle departementen betrokken geweest bij de uitwer-king van deze afspraken. Onlangs is vastgesteld dat alle departementen zich hebben gehouden aan de bedoelingen en randvoorwaarden die in het SFB zijn vastgesteld. Wel heeft CNV Publieke Zaak geconstateerd dat er heel veel meer oudere rijksambtenaren zich hebben aangemeld voor deze tijdelijke ver-trekregeling dan nu aan aanvragen zijn toegekend. Dit heeft te maken met de toenemende werkdruk als gevolg van het uitblijven van daadwerkelijk keuzes die het kabinet moet maken over de taken die de overheid moet uitvoeren en de formatie die daarbij hoort. Ook de vaak ongenuanceerde uitspraken van politici, politieke partijen, Tweede Kamer en media over ambtenaren en de omvang van het ambtenarenkorps grijpen diep in op het goed kunnen blijven functioneren van de rijksoverheid en in het bijzonder van oudere rijksamb-tenaren daarin.

Alfred Lohman
Bestuurder CNV Publieke Zaak
tel. 06 51 36 16 76

22 mrt 05 09:16