Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 22 maart 2005                                |


1. Dijken
De staat van de dijken in Brabant is goed, alle dijkverbeteringwerken zijn inmiddels uitgevoerd. De dijken worden ook op hoogte en sterkte getoetst. Dat staat in een notitie die Gedeputeerde Staten zenden aan de statencommissies Ruimte en Milieu en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. In de notitie gaan GS ook in op de beleidsontwikkelingen rond de opvang van hoog water en rivierverruiming.

2. Jongeren, gevangenis en hulpverlening
In het kader van het Paljasproject worden jongeren tussen de 12 en 18 jaar die onder toezicht gesteld zijn niet in een gesloten justitiële inrichting geplaatst worden maar zo snel mogelijk in de reguliere hulpverlening behandeld. In het Paljasproject werken de provincie, het ministerie van Justitie en een aantal instellingen samen. Het ministerie van Justitie neemt binnenkort een besluit over het voortbestaan van het project. De provincie Noord-Brabant is bereid om bij een positief besluit van het ministerie over het voortzetten van het project voor de rest van 2005 een eenmalige bijdrage ter beschikking te stellen. In het kader van het project zijn 39 jongeren niet naar de jeugdgevangenis gegaan maar in een jeugdzorginstelling geplaatst. Het betreft een bedrag van E24.730,- voor de coordinatiekosten. In de periode 2002-2004 heeft de provincie 50% van de coordinatiekosten betaald.

3. Overeenkomst onttrekking Vredeoord
De wateroverlast in Eindhoven wordt door de gemeente, het waterschap de Dommel, Brabant Water, de provincie en Philips Electronics gezamenlijk aangepakt. Er wordt in een overeenkomst vastgelegd dat Philips door zal gaan met het onttrekken van grondwater in Vredeoord tot en met 2006. In de tussenliggende periode zullen de andere partijen zoeken naar een een duurzame oplossing van de grondwateroverlast. Het stijgende grondwaterpeil wordt onder andere veroorzaakt door het wegvallen van industriële activiteiten in het stedelijk gebied en het provinciale grondwaterbeleid in de jaren 90 van de vorige eeuw. Op 30 maart a.s. wordt een overeenkomst ondertekend waarin deze afspraken met Philips en de financiële compensatie zijn vastgelegd.


4. Soortenbeleid Noord-Brabant 2005-2009
Naast het aanwijzen van natuurreservaten worden bedreigde dieren en planten beschermd door speciale op de soort gerichte maatregelen die hun leefgebieden verbeteren. Gedeputeerde Staten hebben het Meerjarenprogramma Uitvoering Soortenbeleid Noord-Brabant 2005-2009 vastgesteld. In het programma worden de prioriteiten voor de soorten en de te nemen maatregelen aangegeven.

5. Eikenprocessierups
De eikenprocessierups zorgt sinds enige jaren voor huidklachten bij veel mensen. Er komt een project om kennis op het gebied van preventie, bestrijding en de communicatie over te dragen. De provincie draagt E18.000 eenmalig bij aan een project van het Bureau Medische Milieukunde in Brabant waaraan ook de provincies Zeeland, Gelderland, Utrecht, Limburg, de GGD-en in Brabant en Zeeland en Rijkswaterstaat deelnemen.

6. Voorlichting duurzaam inkopen
Op 1 juni 2005 organiseert de provincie Noord-Brabant een bijeenkomst voor Brabantse gemeenten en waterschappen over duurzaam inkopen en het invoeren van een intern milieuzorgsysteem. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor een subsidie van SenterNovem van E 30.000, - ontvangen.

7. Kennis over zand- en grindwinning
De provincie gaat zich aansluiten bij een internationale kennisuitwisselinggroep (European Marine Sand and Gravel Group) over de winning van bouwgrondstoffen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten om zo vinger aan de pols te houden bij de in toenemende mate internationaal georiënteerde winning van zand en grind. Kennis op dit gebied is van groot belang voor het toekomstige ontgrondingenbeleid van de provincie.

8. Uitbreiding software automatisering
Voor een uitbreiding van de geautomatiseerde informatievoorziening voor de bedrijfsvoering binnen de provinciale organisatie, hebben GS ingestemd met een enkelvoudige aanbesteding bij de firma Open Solution Providers.

9. Uittredingregeling voor provinciale medewerkers
Om een impuls te geven aan efficiency- en taakverminderingsmaatregelen hebben GS een zogenaamde 57+uittredingsregeling vastgesteld voor provinciale medewerkers. Een gedeeltelijke herbezetting en instroom van nieuwe medewerkers moet leiden tot een organisatie die beter inspeelt op vragen en eisen die de samenleving stelt aan de provincie.

10. Oekelsbos
Het Oekelsbos in Zundert wordt mogelijk een legaal woonbos. Gedeputeerde Staten vragen het advies van de Provinciale Planologische Commissie over een afwijking van het streekplan om het bestemmingsplan van de gemeente Zundert gedeeltelijk goed te keuren. Met de gemeente Zundert wordt een overeenkomst gesloten om de aantasting van de natuur door de legalisering van het Oekelsbos financieel te compenseren. De provincie stort zelf E225.000,- in een voorziening compensatie natuur- en landschapswaarden. Gemeente en bewoners moeten op hun beurt hetzelfde bedrag op tafel leggen. Het ministerie van VROM heeft met de regeling ingestemd. De statencommissie Ruimte en Milieu zal nader worden geïnformeerd.

11. Verplaatsing intensieve veehouderij, grondportefeuille revitalisering landelijk gebied
Gedeputeerde Staten hebben de begroting aangepast om voldoende personeel in te kunnen zetten voor de uitvoering van de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij en voor de inzet van de grondportefeuille Revitalisering Landelijk Gebied.

12. Herinrichting Peelvenen
Gedeputeerde Staten hebben enkele wijzigingen voorgesteld in het ontwerp-landinrichtingsplan 'Herinrichting Peelvenen'. Het gaat hier om een gebied dat op de grens van Brabant en Limburg ligt. Gedeputeerde Staten van beide provincies zullen samen hun planwijzigingen voorleggen aan de landinrichtingscommissie Peelvenen. Daarna wordt het plan definitief vastgesteld.

13. StructuurvisiePlus Haaren
De uitbreidingslokatie G bij Esch in de StructuurvisiePlus van de gemeente Haaren ligt in het landschappelijk raamwerk. Dat is niet aanvaardbaar. Ook is boomteelt in de Belversche Akkers inacceptabel vanwege de grote cultuurhistorische waarde van het gebied. Dat zijn enkele opmerkingen bij de Structuurvisie Plus van de gemeente Haaren. Gedeputeerde Staten hebben hun standpunt over dit plan voorlopig vastgesteld. De structuurvisie is een analyse van de bestaande toestand in zowel het stedelijk als het landelijk gebied van Haaren. Op grond daarvan is een programma voor wonen en werken ontwikkeld.

14. Cultuurhistorische waardenkaart ter visie
De cultuurhistorische waardenkaart is geactualiseerd en wordt in de periode van 4 april tot en met 16 mei 2005 ter visie gelegd. De kaart geeft een overzicht van ongeveer 30.000 historische elementen in Brabant als gebouwen, landschapsvormen en archeologisch waardevolle gebieden. De kaart is voor de Brabantse gemeenten en de provincie van belang bij het maken van ruimtelijke plannen.

15. Bibliotheken
In de periode 2005-2007 is er een bedrag van E223.00,- beschikbaar als werkbudget van de provinciale organisatie om de kosten voor de regie van de herstructurering van de Brabantse bibliotheken uit te voeren. Dit betreft de vorming van een stelsel van basisbibliotheken en de vorming van een facilitair bedrijf en een bibliotheeknetwerk.

16. Studiereis Berlijn-Brandenburg
De gedeputeerde W. Luijendijk neemt samen met een ambtenaar deel aan een studiereis van het Interprovinciaal Overlegorgaan naar Berlijn en Brandenburg. Het thema van de reis is kiezen in cultuurbeleid.

17. Cartografische collectie
De belangrijke collectie historische kaarten uit de 16e, 17e en 18e eeuw van de heer mr.dr. H.A.M. van der Heijden wordt door Gedeputeerde Staten in bijzondere dank als schenking aanvaard. De verzameling is in de afgelopen zestig jaar opgebouwd en is een kerncollectie van de Nederlandse cartografie uit de periode. Het Hertogdom Brabant neemt in het merendeel van de kaarten een ereplaats in het optisch midden van het kaartbeeld in. De collectie van Van der Heijden zal deel uitmaken van de Brabantcollectie die namens de provincie door de Universiteit van Tilburg bewaard wordt. Van 26 maart tot en met 17 mei wordt een deel van de kaarten tentoongesteld in het museum "de Acht Zaligheden" te Eersel onder de titel "Verloren eenheid; de Nederlanden der XVII Provinciën in kaart, 1548-1795".

18. Procesgang Moerdijkse Hoek
De inhoudelijke procesgang rond aanleg van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek wordt door Gedeputeerde Staten in een notitie aan de statencommissie Moerdijkse Hoek toegelicht. De notitie geeft een overzicht van de procedures en rollen van Gedeputeerde en Provinciale Staten, het inhoudelijke proces en een overzicht van de belangrijkste conclusies over het zoekgebied, het nut en noodzaak, de leegstaande hectares grond op Moerdijk I, het type bedrijvigheid en het programma. De notitie wordt geagendeerd voor de vergadering van 30 maart.

19. Nationaal Leisure Centrum Geldermalsen
Het aanleggen van een grootschalig winkelcentrum, het Nationaal Leisure Centrum bij Deil in de gemeente Geldermalsen heeft ook gevolgen voor onder andere winkels en voorzieningen in 's-Hertogenbosch. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in een reactie op een brief van de provincie Gelderland. Het college van Noord-Brabant geeft daarom mee dat in de besluitvorming rekening gehouden moet worden met de gevolgen voor de aanwezige distributieinfrastructuur en de kwaliteit van de bestaande winkelcentra in de omliggende gemeenten.

20. Ruimtelijke planning
Een verklaring van geen bezwaar voor het verbouwen van een schaapskooi tot paardenstal in Breda wordt geweigerd. Het bestemmingsplan 's-Gravenmoer dorp van de gemeente Dongen wordt goedgekeurd. Het bestemmingsplan buitengebied 1997 van de gemeente St.Oedenrode wordt gedeeltelijk goedgekeurd. Een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een hotel aan de Hazeldonk 103 in Breda wordt geweigerd, het bestemmingsplan kom Liempde van de gemeente Boxtel wordt goedgekeurd, de lijst met verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld. Het wijzigingsplan bestemmingsplan buitengebied, Biezenstraat 4 in Kruisland van de gemeente Steenbergen en het wijzigingsplan bestemmingsplan buitengebied Halderberge West, Middenstraat en Bolbaan worden niet goedgekeurd.


21. Gemeenten, ZLTO, BMF en reconstructie
De Brabantse Milieufederatie en de stuurgroep Dynamisch Platteland, een samenwerkingsverband van de Brabantse gemeenten krijgen mogelijk een vergoeding voor hun activiteiten in het kader van de reconstructie. Die intentie hebben Gedeputeerde Staten uitgesproken. Voorwaarde voor de subsidie is het opstellen van een plan van aanpak. Gedeputeerde Staten stellen de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie voor de begeleiding van de reconstructie in 2005 en 2006 een bedrag van E760.000,- beschikbaar.


---- --