Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 22 maart 2005
Betreft: Voor-ontwerp bestemmingsplan "Noord Deurningen, ontsluitingsweg - eerste herziening"

PLANOLOGISCHE REGELING DETAILHANDELSACTIVITEITEN IN TUINCENTRUM OOSTERIK IN NOORD DEURNINGEN KOMT DICHTERBIJ.

Hedenmorgen heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het voor-ontwerp-bestemmingsplan "Noord Deurningen, ontsluitingsweg - eerste herziening". Deze planwijziging beoogt de huidige (branchevreemde) detailhandelsactiviteiten in Tuincentrum Oosterik in Noord Deurningen goed te regelen en aan te passen aan de landelijke trends in tuincentra. In eerdere procedures is bij de Raad van State tussen Tuincentrum Oosterik en dier- en diervoederhandel Westrik een schikking overeengekomen. Dinkelland heeft daarbij toegezegd zich te zullen inspannen de huidige (branchevreemde) detailshandelsactiviteiten goed te regelen. Met dit voorontwerp wordt een planologische procedure gestart, gericht op inlossing van deze toezegging. Het voor-ontwerp gaat binnenkort de inspraak in en gaat naar diverse instanties ten behoeve van het wettelijk vereiste vooroverleg. Er is geen sprake van uitbreiding van het thans aanwezige volume.

Toelichting:

Mevrouw A.E. Westrik-Op de Weegh (van de gelijknamige detailhandel in dieren en dierbenodigdheden) heeft al geruime tijd geleden gevraagd op te treden tegen de detailhandelsactivitieiten in dierbenodigdheden door Tuincentrum Oosterik in Noord Deurningen. Dit verzoek en de daarop gevolgde besluitvorming heeft geleid tot slepende procedures, tot aan de Raad van State toe. Daar is uiteindelijk een schikking getroffen tussen Oosterik en Westrik. De gemeente heeft daarbij de toezegging gedaan zich te zullen inspannen om de huidige (branchevreemde) activiteiten door middel van een wijziging van het bestemmingsplan goed te regelen. Het in 1995 vastgestelde bestemmingsplan "Noord Deurningen, ontsluitingsweg" regelt het planologische kader van Tuincentrum Oosterik. aan het overdekte gedeelte is de bestemming "tuincentrum" gegeven, welke bestemming de detailhandel in bloemen en planten en overige tuinartikelen en benodigdheden mogelijk maakt. Zo dat ook elders gebeurt, heeft Oosterik het aanbod dusdanig vergroot, dat er een breed aanbod is ontstaan, bestaande ondermeer uit huishoudelijke artikelen, dierbenodigdheden, campingartikelen, verlichting en speelgoed. Ook is er een tuincafé aanwezig.

Het voor-ontwerp bestemmingsplan beoogt met name de bestemming goed te regelen en de toegestane detailhandelactiviteiten duidelijk te omschrijven. Als het ontwerp de eindstreep haalt, dan wordt naast het kweken van bloemen en planten toegestaan:
- detailhandel in de bij het plan behorende bijlage omschreven artikelen, onder andere barbecue en accessoires, campingartikelen, tuinspeelgoed, tuinkleding en tuinkledingaccessoires, tuintrendartikelen en dierbenodigdheden, met een totaal oppervlakte van 2.120 m2
- detailhandel in branchevreemde goederen in een gelimiteerde oppervlakte, zoals cadeauartikelen en interieurdecoratie (246 m2), speelgoed (129 m2), huishoudelijke artikelen (200 m2), binnenmeubelen (192 m2), verfartikelen (24 m2), gereedschappen (anders dan voor de tuin, 71 m2)
- ondergeschikte horeca tot een oppervlakte van 530 m2 Het plan kent een vrijstellingsmogelijkheid detailhandel in ander dan genoemde artikelen mogelijk te maken, mits deze artikelen in het algemeen gangbaar zijn in een tuincentrum.

In het tweede kwartaal komt het voor-ontwerp in de inspraak en zal het wettelijk geregelde vooroverleg met instanties plaatsvinden, afhankelijk van de resultaten daarvan zal naar verwachting in het vierde kwartaal tot vaststelling kunnen worden overgegaan.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

wethouder Mentink, tel. 0541 - 854107
of
Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

Cc:
Webmaster, raadsleden, college van B&W, secretaris, medewerkers


---- --