Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-347       |
|                                            |Arnhem|22 maart 2005  |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 22 MAART 2005

Statenvoorstel 'Gelderland kiest voor groei' vastgesteld (C14) Gedeputeerde Staten hebben het Statenvoorstel 'Gelderland kiest voor groei; richtingwijzer kennis- en innovatiebeleid' vastgesteld. Dit voorstel is een uitwerking van het Sociaal Economisch Beleidsplan "Trekkracht Gelderland". Hiermee is gekozen voor een geconcentreerde inzet van menskracht en middelen in de verdere ontwikkeling van Triangle. Triangle is het samenwerkingsverband in Gelderland en Overijssel tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen op de kennisgebieden voeding, gezondheid en technologie. Zie apart persbericht.

1,5 miljoen euro uit meerjarig investeringsfonds Gelderland voor Health en Food Valley/Triangle (A3) Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de realisatie van een Technostarterfonds Triangle. Vanuit dit fonds kunnen startende kennisintensieve bedrijven (technostarters) in de 'Health'- en 'Food'-sector kapitaal lenen om hun plannen en ideeën verder te ontwikkelen. Zie apart persbericht.

Jaarverslagen 2004 Egalisatiefonds Grondwaterheffing en Fonds Waterstaatswerken vastgesteld (C1 en C2) Het verslag 2004 van het Egalisatiefonds Grondwaterheffing is vastgesteld. De doelstelling van het fonds is het beheren van de financiële middelen die komen uit de opbrengsten en uitgaven van de grondwaterheffing. Per 31 december 2004 is de besteedbare ruimte E 8.303.344,-. Er zijn voldoende middelen beschikbaar voor de bestrijding van de verdroging en de uitvoering van het waterhuishoudingsplan en de reconstructieplannen. Met de vaststelling van deze plannen is een geïntegreerd afwegingskader voor de uitvoering beschikbaar gekomen. Het Fonds Waterstaatswerken heeft als hoofddoelstelling het dekken van kosten op het gebied van de waterkering en de waterbeheersing. In 2004 zijn onder meer bijdragen verleend aan een aantal verbeteringsprojecten uit het Sprengen- en Bekenprogramma, het opstellen van het 3e Waterhuishoudingsplan en projecten in het kader van Hoogwaterveiligheid. Dit heeft uiteindelijk per 31 december 2004 geresulteerd in een besteedbare ruimte van E 2.426.750,-. Jaarverslag milieuhandhavingssamenwerking 2004 vastgesteld (C3) In het Jaarverslag 2004 van de milieuhandhavingssamenwerking in de provincie Gelderland wordt aangegeven in hoeverre milieudoelen en resultaten zijn gehaald. In 2004 is veel werk verricht op het gebied van de professionalisering van de milieuhandhaving door Rijk, gemeenten, provincie en waterschappen om per 1 januari 2005 te voldoen aan de landelijk gestelde (minimum)kwaliteitseisen op het gebied van de handhaving. Daarnaast hebben alle acht handhavingssamenwerkingsregio's van Gelderland in 2004 deelgenomen aan de landelijke handhavingsestafette die op 12 en 13 mei gehouden is. Op die dagen werden in totaal 725 overtredingen geregistreerd. De meeste overtredingen werden overdag geconstateerd, de rest 's avonds en 's nachts. De overtredingen varieerden van illegale verbranding van afval, vissen zonder de vereiste papieren en wild kamperen tot dumping van asbest. Na vijf jaar handhavingssamenwerking wordt geconstateerd dat de huidige vorm van samenwerking om verbetering vraagt. Vanaf 1 januari is gekozen voor een andere samenwerkingsstructuur en zijn de verbeterpunten meegenomen in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst die door de handhavingspartners gesloten is voor de periode 2005-2008. Het jaarverslag is te raadplegen op internet via www.gelderland.nl onder 'GS-besluiten'.

Gedoogbeschikking voor F.M. Hugen Holding BV (C6) Aan F.M. Hugen Holding BV is een gedoogbeschikking verleend voor het oprichten en in werking hebben van een inrichting in Zevenaar. De activiteiten van de inrichting bestaan uit de opslag en regeneratie van halonen en koudemiddelen, herkeuring en (her)vulling van cilinders, keuring van brandhaspels, revisie en reparatie van nooduitrustingen van vliegtuigen. De gedoogbeschikking treedt op 1 april 20005 in werking en geldt maximaal 6 maanden.

Jaarverslag 2004 Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied (C8) GS hebben het jaarverslag van het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 2004 vastgesteld. Het fonds wil met subsidies aan goede projecten een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Het fonds voorziet duidelijk in een behoefte. Het afgelopen jaar werd aan bijna 200 projecten voor een totaalbedrag van ruim E 6,5 miljoen subsidie toegekend. Het gaat daarbij met name om projecten op het gebied van natuur, bos en landschap en duurzame landbouw. Zo werd mede door provinciale subsidie Het Geldersch Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten in staat gesteld ongeveer 185 hectare natuurterrein te verwerven. Aan 26 gemeenten werd subsidie toegekend om achterstallig onderhoud aan belangrijke landschapselementen weg te werken. Ook de subsidie aan landgoedeigenaren om verval van lanen, grachten en vijvers te voorkomen, blijkt ieder jaar weer in een grote behoefte te voorzien. Op basis van programma's, ontwikkeld door diverse gebiedscommissies, werd aan een 80-tal projecten subsidie verstrekt, gericht op plattelandsvernieuwing. Een 6-tal projecten werd gesubsidieerd ter versterking van de biologische landbouw. Ontwerp-uitwerkingsplan reconstructie Winterswijk Oost voorlopig vastgesteld (C10) GS hebben het door de landinrichtingscommissie opgestelde ontwerp voor de planuitwerking van het deelgebied Winterswijk Oost voorlopig vastgesteld. Uitvoering van het uitwerkingsplan betekent dat de reconstructiedoelen voor het gebied Winterswijk Oost worden gerealiseerd. Hierbij is aandacht voor maatregelen en voorzieningen die bijdragen aan de verbetering van de productie- en werkomstandigheden in de landbouw. Ook de recreatieve mogelijkheden worden verbeterd en er wordt een impuls gegeven aan de verbetering van het woon-, werk- en leefklimaat in het gebied. Het voorlopig vastgestelde Uitwerkingsplan ligt van 4 april tot en met 4 mei 2005 ter inzage. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld bedenkingen tegen het Uitwerkingsplan in te dienen. Er wordt naar gestreefd het Uitwerkingsplan in het derde kwartaal door PS te laten vaststellen, waarna de uitvoering kan worden gestart. Zie apart persbericht.

Schadevergoedingsconvenant vijf reconstructieprovincies en Rijk (C11) en Beleidregel Schadevergoeding concentratiegebieden (C12) Met het schadevergoedingsconvenant en de vaststelling van een beleidsrichtlijn willen vijf reconstructieprovincies en het Rijk zo veel mogelijk verzekerd zijn van een uniforme uitvoering en afhandeling van schadeclaims op grond van de Reconstructiewet concentratiegebieden. Als gevolg hiervan wordt een gezamenlijke schadeadviseur ingehuurd voor de inhoudelijke advisering bij de afhandeling van claims. GS moeten de schadeclaims op grond van artikelen in de Reconstructiewet afhandelen. Het gaat hier voornamelijk om planschadeclaims naar aanleiding van het vaststellen van het reconstructieplan. Het Rijk vergoedt de schadeclaims. De vijf reconstructieprovincies behandelen de claims op gelijke wijze.

Regionale Uitvoerings Programma's (C13)
Het dagelijks betuur van de provincie, Gedeputeerde Staten, wil de Gelderse omgevingsplannen gebiedsgericht gaan uitwerken. Op basis van Regionale UitvoeringsProgramma's (RUP's) wil het college gebiedscontracten met alle Wgr-regio's afsluiten. Daarmee hopen GS een wezenlijke bijdrage te leveren aan de fysieke, economische en sociale ontwikkeling van de regio's en ook dat de samenwerking tussen provincie en regio's wordt geïntensiveerd. Zie apart persbericht.

Referendumverordening Gelderland 2005 (C15) GS hebben besloten het statenvoorstel 'Referendumverordening Gelderland 2005' terug te nemen. Op 16 maart 2005 is het statenvoorstel in de provinciale Commissie Algemeen Bestuur besproken. Deze verordening maakte een provinciaal referendum mogelijk na het vervallen van de Tijdelijke Referendumwet per 1 januari 2005. Tijdens de behandeling van het statenvoorstel bleek er onvoldoende politiek draagvlak te zijn. Verplaatsing bronsgieterij Van Voorden in Zaltbommel (C17) Bronsgieterij Van Voorden ligt ingeklemd tussen de A2 en woningbouw aan de oostzijde van Zaltbommel en vormt een behoorlijke belasting voor de omgeving. Daarom hebben de gemeente Zaltbommel, het ministerie van VROM en de provincie Gelderland in samenwerking met Van Voorden besloten een verplaatsingsproces in te gaan. Deze verplaatsing vormt een onderdeel van het project Waalterrassen, het gebied gelegen tussen het station en de kern van Zaltbommel. Het college stelt Provinciale Staten voor 5,7 miljoen euro bij te dragen in de schadevergoeding voor bronsgieterij van Voorden. Het ministerie van VROM en de gemeente Zaltbommel dragen gezamenlijk 4,3 miljoen euro bij.