FNV

Philips-personeel wijst voorstel werkgevers af

Vijfduizend Philips-werknemers wijzen de cao-voorstellen van hun werkgever af. Dat blijkt uit een opiniepeiling van FNV Bondgenoten. Voorafgaand aan de cao-onderhandelingen hebben de bonden de cao-voorstellen van Philips aan de werknemers voorgelegd. Via internet en stembiljetten legde de bond de plannen van de bonden naast die van de werkgever.

Het gaat om voorstellen op vijf terreinen: werkgelegenheid, pensioenen, arbeidsongeschiktheid, sociaal plan en loon. Op alle vijf thema's koos steeds tussen de 91 en 97 procent van de Philips-medewerkers voor de voorstellen van de bonden.

"We hebben dus overduidelijk geen mandaat om over de Philips-voorstellen te gaan onderhandelen, zegt bestuurder Joke Hubert van FNV Bondgenoten. "Onze belangrijkste boodschap aan Philips vandaag was het overduidelijke feit dat hun voorstellen geen enkel draagvlak hebben."

De bonden en Philips zitten woensdag 23 maart weer om de tafel. Dan zijn de effecten van de voorgestelde pensioenregeling eindelijk bekend. Hubert stelt vast dat er wel een cao nodig is, en dat er dus wel onderhandeld moet worden. "We praten alleen over het hele pakket, we gaan niet in op losse onderdelen", stelt zij.