HBO-Raad

Persverklaring HBO-raad op afbreken CAO-overleg 12 Weken vakantie is niet meer van deze tijd 23-03-2005

(Persverklaring HBO-raad woensdag 23 maart 2005)

Docenten aan hogescholen hebben twaalf weken vakantie per jaar. Deze regeling stamt nog uit de tijd dat de CAOâs door de landelijke overheid werden afgesloten. Hogescholen vinden dat niet meer van deze tijd.

Nu een leven lang leren in de kenniseconomie steeds belangrijker wordt zetten de werkgevers in op minder vakantie, meer tijd voor studie en een betere spreiding van de werktijd. En dat is hard nodig, niet alleen voor de ontwikkeling van medewerkers, maar ook voor een verdere professionalisering van de hogescholen. Het is teleurstellend dat de bonden daar niet in mee willen gaan.

In de CAO wordt, als het aan de werkgevers ligt, in een forse uitbreiding voorzien van het aantal uren voor medewerkers om zich te kunnen professionaliseren. De extra uren worden besteed op grond van een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarin leidinggevende en medewerker concrete afspraken maken. Hierdoor wordt het mogelijk om de ontwikkelingsbehoefte van de medewerker en de noodzakelijke professionalisering van de instelling op een evenwichtige wijze op elkaar af te stemmen. Bovendien vormt het een belangrijk onderdeel van het functioneren/beoordelen van werknemers.

Naast het persoonlijk ontwikkelingsplan willen de werkgevers ook een meer flexibele invulling van de werktijd. Hierdoor is een betere spreiding van het onderwijs gedurende het hele jaar mogelijk. Bovendien kunnen de hogescholen op deze manier continu inspelen op vragen vanuit hun omgeving. Een betere spreiding van de werktijden geeft ook meer mogelijkheden voor maatwerk voor zowel de werknemer als de student. En leidt bovendien tot minder ziekteverzuim en lesuitval.