Raad van State


Lunchpauzeconcert
Bij de Raad van State vinden op iedere 2de en 4de woensdag van de maand (behalve in juli en augustus) gratis lunchpauzeconcerten plaats. Bij deze concerten staat het Bätz-orgel centraal. Het orgel wordt bespeeld door de vaste organist Gert Oost, maar ook door organisten in opleiding. Regelmatig treden tijdens deze concerten ook andere instrumentalisten en vocalisten op. De concerten, die gehouden worden in de Gotische Zaal (ingang Paleisstraat) zijn vrij toegankelijk en beginnen om 12. 45uurendurenongeveereenhalfuur.

Op woensdag 23 maart 2005 kunt u luisteren naar Yong-In Yu (orgel) en Jeong-Sun Goo (viool). Zij zullen u deze middag werken van onder andere Bach, Vierne en Tchaikovsky ten gehore brengen.

Programma Lunchpauze-concert

Ernst Pepping (1901- 1981)

- Orgelkoraal Wie soll ich dich empfangen melodie Johan Crüger, 1653)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

- Trio Sonata in C-minor nr.2 (BWV 526) Vivace
Largo
Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

- Schmücke dich, o liebe Seele (BWV 654)

Louis Vierne (1870-1937)

- uit 24 Pièces en style libre op.31
Cortège
Scherzetto

Peter Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

- uit Souvenir of a Loved place (Opus 42) Melodie in E gr.t. (viool en orgel)

Béla Bartók (1881-1945)

- Zes Roemeense Dansen (1915) (transcriptie voor viool en orgel Yong-In Yu)
Allegro Moderato
Allegro
Andante
Molto moderato
Allegro
Allegro

Toelichting:
Bach schreef zes Sonates in de vorm van een trio voor twee manualen en pedaal als studiemateriaal voor zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann, die hij als zijn beste leerling beschouwde. Hoewel deze sonates aan de speler zeer hoge technische eisen stellen, zijn het toch vooral hele mooie luisterwerken, neem bijvoorbeeld het tweede deel van deze tweede sonate. Het eerste deel van deze sonate zou als triosonate voor twee violen en bas geschreven kunnen zijn. Het derde deel verbindt contrapuntische hoogstandjes (canons en imitaties) met sierlijke figuren in de nieuwe galante stijl.
Bach herschreef en bewerkte een aantal vroege koraalbewerkingen uit de periode dat hij in Weimar werkte aan het eind van zijn leven en bundelde ze tot een verzameling van 18 (eigenlijk 17) koralen. De koraalbewerking over Schmücke dich, o liebe Seele is een transcendent communiekoraal met een rijk geornamenteerde cantus firmus.
Louis Viernes 24 Pièces en style libre is een verzameling van 24 stukken voor harmonium of orgel. Zoals de titel al aangeeft zijn ze in een vrije improvisatorische stijl geschreven, elk stuk heeft zijn eigen individuele vorm, elk stuk is aan vriend, leerling of familielid van de componist opgedragen. Cortège is voor Augustin Barie, Scherzetto voor Alexandre Cellier.
Melodie in E gr.t. van Peter Ilyich Tchaikovsky is een deel van A Loved Place, Opus 42, het is opgedragen aan Brïlov. Het gehele werk bestaat uit drie delen: 1) Meditation was original Andante of the concerto for violin and orchestra. 2) Scherzo en 3) Melody. Bela Bartók leverde een belangrijke bijdrage aan de muziekgeschiedenis als ethnomusicoloog, uitvoerend musicus en als componist. Hij publiceerde bijna tweeduizend volksmelodieën uit Hongarije, Roemenië , Kroatië, Slowakije, Servië en Bulgarije. De zes Romeense Volksdansen werden in 1915 geschreven voor piano. Het geliefde werk werd op velerlei wijze bewerkt, o.a. viool en piano, en nu dus voor viool en orgel.

Over de solist:
Yong-In Yu en Jeong-Sun Goo studeren aan het Rotterdams conservatorium. Yong-In Yu is leerling van Aart Bergwerff en debuteerde eerder in de Gotische zaal. Twee jaar gelden maakte zij diepe indruk met haar vertolking van Bachs derde Triosonate, vandaag kiest zij voor de tweede: een berucht examenstuk , voor iedere organist, een leven lang!

Datum: woensdag 23 maart 2005