Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 17 maart 2005 Veegfeest op 23 maart 2005
Dit jaar vindt voor de vierde keer op rij het Veegfeest plaats op woensdag 23 maart aanstaande onder het motto `Culemborg op z'n paasbest'. Het Veegfeest is onderdeel van het gemeentelijk Actieplan Zwerfvuil.
Op 23 maart om 9.00 uur heet de heer Heun, directeur van de Konigin Beatrixschool de aanwezigen welkom. Dan houdt wethouder H.W. Wichgers van Beheer een korte toespraak. Vervolgens geven de kinderen van de Beatrixschool (Ridderstraat 10) het startsein voor het Veegfeest. Ze gaan trommelen om zo de tamtam door Culemborg te laten gaan met de boodschap dat er geveegd moet worden. Aan het Veegfeest doen 450 leerlingen van tien basisscholen mee, verspreid over Culemborg. De leerlingen maken de directe omgeving van de school vrij van zwerfvuil. Daarnaast doet het team Openbare Ruimte van de gemeente Culemborg hetzelfde in de rest van de wijk. Anderen sluiten zich bij de actie aan: ook enkele raadsleden, collegeleden en leden van het Management Team van de gemeente Culemborg zullen op het Veegfeest meehelpen het zwerfvuil op te ruimen. De scholen die meedoen met het Veegfeest ontvangen na afloop een oorkonde. Voor de leerlingen ligt er een polsportemonnee klaar.
Een aantal scholen heeft aangegeven niet alleen mee te willen doen met het Veegfeest, maar ook een stapje verder te gaan door een zwerfvuilconvenant met de gemeente te sluiten. Vijf Culemborgse scholen hebben al een zwerfvuilconvenant met de gemeente gesloten. In een convenant leggen de gemeente Culemborg en de afzonderlijke scholen vast dat ze zich gezamenlijk inspannen om de schoolomgeving schoon te houden.
Met acties uit Actieplan Zwerfvuil zoals het Veegfeest streeft Culemborg ernaar over twee jaar de schoonste stad van het Rivierenland te zijn. Dit jaar neemt de gemeente Culemborg deel aan de Verkiezing "Schoonste Gemeente van Nederland" die de Stichting Nederland Schoon organiseert.