Ingezonden persbericht


persbericht

Informatieve site Politiek4Kids.nl door Minister Kamp gelanceerd

Den Haag, 18 maart 2005.

Minister van Defensie Henk Kamp geeft op 23 maart op de Basisschool St. Carolus in Den Haag het officiële startsein voor de internet site Politiek4Kids.nl. Onder toeziend oog van leerlingen van groep 8 neemt de bewindsman deze informatieve site voor kinderen in gebruik. Politiek4Kids.nl brengt voor kinderen het Nederlandse en Europese politieke speelveld in kaart. Achtergronden en nieuws worden afgewisseld met interviews met bekende Nederlandse politici en columns van o.a. de twee jongste leden van de Tweede Kamer Eske van Egerschot (VVD) en Martijn van Dam (PvdA). Minister Kamp is de eerste politicus die voor de site is geïnterviewd.

Politiek4Kids is een initiatief van Peter Schavemaker (journalist) en CompuServe (internet provider)

Voor kinderen is er weinig makkelijk toegankelijke informatie over politiek beschikbaar. Politiek4Kids.nl wil hierin verandering brengen. In begrijpelijke taal wordt de Nederlandse politieke wereld uitgelegd. Achtergrond informatie over de Eerste en Tweede Kamer, maar ook over het politieke belang van de Europese Unie. Deze site stelt kinderen in staat veel informatie over politiek te vinden bijvoorbeeld voor een werkstuk. Politiek4Kids.nl geeft daarnaast politici een toegankelijk platform om de jeugd te interesseren voor de politiek in Nederland en hen te laten zien dat politiek iedereen raakt, ook als je jong bent.

Actueel

Politiek4Kids brengt nieuws en achtergronden. Op de site staan steeds wisselende interviews met regionale, landelijke of Europese politici. Hiervan zijn er dit jaar zo'n 20 gepland. De komende maanden zal er in de landelijke pers veel aandacht zijn voor het referendum over de Europese Grondwet. Op Politiek4Kids wordt dit dan natuurlijk ook behandeld.

De site geeft een actueel beeld van de politiek in Nederland. In hun eigen column geven Eske van Egerschot en Martijn van Dam iedere maand hun visie op de ontwikkelingen in Den Haag en de invloed daarvan op de kinderen van Nederland. De nieuwsberichten worden bijgehouden aan de hand van de politieke actualiteit

Stel een vraag aan het kabinet

Via Politiek4Kids.nl kunnen kinderen vragen stellen aan het kabinet. De redactie van de site legt deze dan voor aan de ministers en staatssecretarissen bij de interviews die worden gehouden en die op Politiek4Kids worden gepubliceerd. Binnenkort spreekt de redactie met de heer Thom de Graaf (Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) en de heer Cees Veerman (Minister van Landbouw). De redactie hoopt dat veel kinderen vragen zullen stellen, zodat de interviews goed aansluiten bij wat zij belangrijk vinden.

Ook voor geplande gesprekken met de voorzitter van de Eerste kamer, mevrouw Timmerman-Buck, en de heer Boris Dittrich (fractievoorzitter van D66) kunnen vragen worden ingediend.

Over Peter Schavemaker

Peter Schavemaker (38) is de initiatiefnemer tot de informatieve internetsite Politiek4Kids.nl. Hij heeft de site bedacht en schrijft de artikelen. Peter Schavemaker is freelance parlementair/media/popjournalist. Hij heeft gepubliceerd in o.a. De Telegraaf op Zondag, Broadcast Magazine, Planet.nl, Omroep.nl, De Journalist, Studio Gids, Moov.nl, Radio2.nl. Eerder is hij werkzaam geweest als internetredacteur binnen de NCRV en KRO.

Over CompuServe

Politiek4Kids.nl wordt door CompuServe on-line gezet binnen haar Kids channel. AOL Benelux, onderdeel van AOL Europe, brengt in Nederland CompuServe op de markt.

CompuServe heeft sinds de oprichting veel aandacht besteed aan veilig internetten. Alle CompuServe leden hebben de beschikking over Ouderlijk Toezicht. Dit is een filter waarmee ouders ongewenste informatie kunnen blokkeren. CompuServe ondersteunt ook Surfsleutel.nl en JongerenInternet.nl. Dit zijn beschermde surfgebieden voor jongeren die onder toezicht staan van de stichting Kinderconsument. Daarnaast biedt CompuServe een betrouwbare internetverbinding en gebruiksvriendelijke diensten zoals actuele content voor jongeren via het Mobiel channel, Music channel en Kids channel.

CompuServe stopt dagelijks miljarden ongewenste e-mails (spam) voor haar leden en controleert e-mailbijlagen op virussen.

# # #