Ingezonden persbericht


Ons Net PERSUITNODIGING

23 MAART 2005

Minister Brinkhorst opent glasvezelnet in Nuenen

Op woensdag 23 maart 2005, van 10.00 tot 11.00 uur stelt de Minister van Economische Zaken, Laurens Jan Brinkhorst, een uniek Fiber-to-the-Home (FttH) glasvezelnetwerk in Nuenen (N.B.) in gebruik. Tijdens deze ingebruikstelling zal ook Commissaris van de Koningin Mw. Maij-Weggen acte de présence geven.

Het netwerk, beheerd en gecontroleerd door coöperatie "Ons Net Nuenen", is uniek om diverse redenen:


· De aangeslotenen, die allemaal lid zijn van Ons Net Nuenen, worden mede-eigenaar van het netwerk,


· Het betreft een open netwerk; verschillende aanbieders kunnen hun diensten aanbieden,


· Het streven is het netwerk voor op kostprijs gebaseerde tarieven aan te bieden,


· Dit netwerk is gerealiseerd in slechts 10 maanden. In die relatief korte tijd zijn maar liefst 97% van de ca. 8.000 huizen, winkels, kantoren, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, scholen, sportverenigingen, kerken en hotels aangesloten.

"Dit glasvezelnetwerk kan worden gezien als de start van een golf aan vergelijkbare FttH-projecten in Nederland. Deze vormen de basis voor de beoogde realisatie van de Nederlandse "Connected Society", die cruciaal is voor een succesvolle kenniseconomie." Henri Smits, Ons Net

Het businessplan voor dit glasvezelnetwerk is gebaseerd op de volgende basisdiensten:


· supersnel internet, 100 Mbit/s in beide richtingen (volledig duplex),


· aantrekkelijk geprijsde telefonie, zelfs gratis binnen het net van "Ons Net Nuenen",


· meer radio- en tv-kanalen tegen interessante tarieven.

Naast deze basisdiensten biedt het netwerk de ultieme infrastructuur voor nieuwe, moderne web-based publieke en sociale diensten, zoals diensten uit de gezondheidszorg of het onderwijs. Tijdens het seminar dat volgt op de officiële ingebruikneming worden een aantal diensten gepresenteerd en ook ter plekke gedemonstreerd:


· First Mile TV: via internet in DVD-kwaliteit tv-programma's bekijken wanneer men wil. 24 uur per dag zijn de beelden uit archief beschikbaar.


· Viedome: voorziet in automatisering van gebruikswensen van gebruikers (bijvoorbeeld bij alleenwonende oudere gaat bij het uit bed stappen vanzelf het licht naar de badkamer aan) gecombineerd met tweerichting videoverkeer met centrale hulpverlener, die de verbinding opent n.a.v. diverse alarmen vanuit het huis van de gebruiker.


· Media Mall: Internet via de TV à geeft toegang tot breedband-internet zoals je thuis TV kijkt.

Het net is niet alleen bruikbaar voor professionele dienstenaanbieders. In Nuenen worden door de bewoners zelf diensten ontwikkeld en via het net aangeboden. Zo wordt real-time video (en de herhalingen hiervan) van lokale sociale activiteiten, zoals sportwedstrijden en kerkdiensten, via dit net doorgegeven. Het coöperatieve model, plus de grote betrokkenheid van de bewoners maken van Ons Net een inspirerend en leerzaam voorbeeld voor heel Nederland en landen ver daarbuiten.

De opening van Ons Net wordt gevolgd door een seminar. Hierin worden, naast de bovengenoemde diensten, nog enkele andere door Kenniswijk ondersteunde diensten gedemonstreerd. Tevens zal Harry Hendriks, CEO Philips Electronics Nederland B.V. een toelichting geven op de technologiecapaciteit en ambities van Philips op het gebied van home care, infotainment en safety. Philips laat daarbij ook de nieuwste technologieën op dit gebied zien!

Tijdens de officiële ingebruikname en het seminar kunt u (kort) spreken met:


· Minister L.J. Brinkhorst Minister van Economische Zaken


· De heer H. Smits Initiatiefnemer Ons Net


· De heer K. Rovers (Close the Gap) Initiatiefnemer Ons Net


· De heer H. Frings Directeur Kenniswijk


· De heer F. Verhallen Wethouder gemeente Nuenen


· De heer H. Hendriks CEO Philips Electronics Nederland B.V.

Onder andere de volgende onderwerpen komen tijdens het seminar aan bod:


· Opzet Ons Net


· De werking van het coöperatieve model achter Ons Net


· 'Lessons learned' en aanbevelingen hoe dit in andere dorpen en steden op te zetten


· Rol van gemeente bij dit initiatief


· De recente explosieve ontwikkelingen bij Kenniswijk


· Diverse succesvolle diensten zoals bovengenoemde

Persorganisatie


· Perskamer
De perskamer is geopend van 8.30 tot 16.00 uur. Hier vindt u achtergrondinformatie over Ons Net en overige partijen.


· Interviews/woordvoerders
In de perskamer staan medewerkers klaar om u in contact te brengen met de aanwezige woordvoerders. Gezien het programma vinden de interviews idealiter plaats tussen 08.30 en 09.30 uur en tussen 12.15 en 13.15 uur.


· Beschikbaarheid minister
De Minister heeft een zeer strak schema en zal alleen direct na de officiële opening (± 10.55 uur) enkele minuten beschikbaar zijn voor uw vragen.


· Programma
Bijgaand treft u het programma van de dag aan.

Locatie

Cultureel Centrum & Theater "Het Klooster"

Park 1

5671 GA Nuenen

tel: 040 2843181

Aanmelden

Wij stellen het zeer op prijs als u uw komst vooraf aanmeldt, liefst met vermelding van de personen die u graag even wilt spreken en het tijdstip van uw aanwezigheid. Dat geeft ons de kans uw interview in te plannen. U kunt zich aanmelden bij Marc van Abbe via E-mail: pomm@signet.nl of per telefoon: 06-52420804. Wij zien uw aanmelding graag voor dinsdag 22 maart a.s. tegemoet.

Informatie

Voor meer informatie over deze ingebruikstelling kunt u contact opnemen Marc van Abbe via E-mail: pomm@signet.nl of per telefoon: 06-52420804.