Gemeente Tilburg

21-3-2005
Nestkast voor slechtvalk op Westpoint
Bezichtiging op woensdag 23 maart, om 16.00 uur

Op initiatief van het Platform Stadsnatuur Tilburg is er met medewerking van de Vereniging van Eigenaren van Westpoint en de Werkgroep Slechtvalk Nederland een nestgelegenheid als mogelijke broedplaats voor slechtvalken gerealiseerd op Westpoint.

De nestkast is gemaakt door het Natuurmuseum Brabant. De Vereniging van Eigenaren heeft de nestkast laten bevestigen door bouwbedrijf Ballast Nedam. Op woensdag 23 maart zullen de betrokkenen de nestkast bezichtigen, om 16.00 uur. U bent natuurlijk van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

Slechtvalken
Boven aan de oostzijde van de toren is een speciale nestkast geplaatst als mogelijke broedplaats voor slechtvalken. De slechtvalk is vorig jaar en begin 2005 al diversekerenopWestpointgesignaleerd.Deze bijzondere roofvogelsoort nestelt van nature op steile rotswanden, maar neemt in ons land ook genoegen met hoge gebouwen, hoogspanningsmasten en koeltorens van elektriciteitscentrales. Slechtvalken gebruiken hoge uitkijkposten om de omgeving af te speuren naar mogelijke prooien. Prooidieren worden in een zeer snelle jachtvlucht gepakt. De slechtvalk is de snelst vliegende vogel die in ons land voorkomt. De geringe populatie die in Nederland broedt is gebaat bij soortbeschermende maatregelen. De Werkgroep Slechtvalk Nederland zet zich hier actief voor in.

Platform Stadsnatuur
Het Platform Stadsnatuur Tilburg is een samenwerkingsverband van IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie, KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), Natuurmuseum Brabant , Rauwbraken Onderwaterpark en de gemeente Tilburg. Hoofddoel van dit platform is het vergroten van het natuurbewustzijn bij mensen die in Tilburg wonen, werken en/of recreëren. Tegelijk wil het platform dat op diverse fronten meer aandacht komt voor behoud en versterking van een gevarieerde natuur in de stedelijke omgeving van Tilburg.