---


---

Vertrek F-16 detachement naar Afghanistan

22-3-2005 14:34:00

Een F-16 detachement van de vliegbasis Volkel reist deze week af naar Afghanistan. Op woensdag 23 maart vertrekt het gros van de in totaal honderd militairen. De donderdag erna stijgen de vier F-16 jachtbommenwerpers op richting Kaboel. Tijdens hun reis worden ze in de lucht bijgetankt door een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

Op maandag 28 maart vertrekt de laatste groep militairen vanaf de vliegbasis Eindhoven. Het detachement zal in Afghanistan een bijdrage leveren aan de International Security Assistance Force(ISAF). Het wordt aangevoerd door luitenant-kolonel-vlieger Bertil van Geel, commandant van het 312 squadron.

Naast vliegers bestaat de eenheid onder andere uit technisch en ondersteunend personeel en bewakers. In principe worden de F-16s voor de duur van één jaar ter beschikking gesteld aan ISAF. Met het uitzenden van vliegtuigen en personeel van de Koninklijke Luchtmacht naar Afghanistan voldoet de Nederlandse regering aan de wens van de NAVO om, na de Afghaanse verkiezingen van oktober 2004, grondtroepen van ISAF vanuit de lucht te ondersteunen.

Op het vliegveld van Kaboel bevinden zich momenteel Nederlandse Apache-helikopters. Dit detachement is tot 31 maart operationeel en wordt daarna teruggetrokken.

Factsheet F-16 Fighting Falcon