Ingezonden persbericht


Geldermalsen/Arnhem/Amsterdam, 22 maart 2005

Oproep aan vooravond Gelders debat mega winkel- en vermaakcomplex NLC Geldermalsen: Maak van het Lingelandschap geen Randstad.

Natuur- en milieuorganisaties hebben als bijdrage aan het Gelders Debat van 23 maart in een gezamenlijke verklaring hun bezwaren tegen de komst van het NLC bij Geldermalsen op een rijtje gezet. Het NLC vernielt het landschap, is slecht voor het milieu, funest voor bestaande winkels en bedrijven, en ontbeert maatschappelijk en politiek draagvlak in de regio.

Op woensdagavond 23 maart organiseert de provincie Gelderland in Enspijk het Gelders Debat. Onderwerp van het debat is de vraag of er bij Geldermalsen een mega winkel- en vermaakcomplex NLC (het Nederland Centrum) moet komen. Aan het debat zullen bewoners, belanghebbenden, lokale politici en statenleden meedoen. Er wordt een hoge opkomst verwacht. In de zomer stellen Provinciale Staten het nieuwe streekplan vast en beslissen zij of het NLC er wel of niet mag komen.

Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap, Vereniging Milieudefensie, Gelderse Milieufederatie en diverse lokale milieuorganisaties hebben ten behoeve van dit Gelders Debat een gemeenschappelijke verklaring opgesteld.

In deze Negen argumenten tegen de bouw van een NLC bij Geldermalsen stellen zij dat het NLC een onaanvaardbare aantasting is van het landelijke Rivierengebied en leidt tot meer luchtverontreiniging en verkeerslawaai vanwege de enorme toename van het autoverkeer. Juist rust en ruimte moeten de sfeer in het Rivierengebied blijven bepalen, aldus de organisaties.

Ook de economische effecten zijn negatief, want de bestaande winkels en bedrijven zullen omzetverliezen lijden. De organisaties vrezen voor negatieve effecten op de leefbaarheid en vitaliteit van de binnensteden, zoals ook is opgetreden in Oberhausen na de komst van leisurecomplex CentrO in Oberhausen. De binnenstad van Oberhausen is verloederd, leegstand en discountzaken domineren.

De organisaties zullen de gemeenschappelijke verklaring verspreiden onder de deelnemers aan het Gelders Debat. Zij roepen de statenleden op bij de vaststelling van het nieuwe streekplan géén NLC bij Geldermalsen toe te staan. In de regio is geen maatschappelijk en politiek draagvlak voor het NLC. Koester het Lingelandschap, maak er geen Randstad van.

De notitie is als bijlage bij dit bericht gevoegd.

Voor meer informatie (