VVD



Nieuws

22 mrt 2005 - VVD: NOS moet afzien van bod op
rechten Champions League

VVD-Mediawoordvoerster Fadime Örgü wil dat de NOS afziet van de uitzendrechten van de Championsleague. De VVD-Tweede-Kamerfractie is van mening dat de publieke omroep pas mag bieden als niemand anders interesse toont.

Vorige week bleek dat ook mediaondernemer John de Mol op de rechten voor het open net heeft geboden; de wedstrijden van de Nederlandse clubs en de finales verdwijnen daarmee in ieder geval niet achter de decoder. Het bod van de NOS is volgens de liberalen nu overbodig geworden en zou moeten worden teruggetrokken. Örgü: ,,Als de NOS volhardt in haar bod, dan is sprake van onnodige inzet van miljoenen aan belastinggeld. Een publieke omroep die constant kermt dat ze zo weinig budget heeft, zou beter moeten weten."

De liberalen vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en onnodige inzet van gemeenschapsgelden door de publieke omroep. Omdat de extra inkomsten uit reclame absoluut niet opwegen tegen de kosten van het verwerven van de rechten, lijdt de NOS jaarlijks vele miljoenen verlies op het verslaan van het voetbal. Dat verlies wordt aangezuiverd met gemeenschapsgeld. Örgü: ,,Dat geld kan beter gebruikt kunnen worden voor een creatieve invulling van Nederland 2, bijvoorbeeld voor het beter verslaan van breedtesport of voor de bekostiging van een reclamevrij publiek omroepbestel." De VVD wil een reclamevrij publiek omroepbestel dat niet langer inhoudelijk concurreert met het aanbod van de commerciële omroepen. Het verlies aan reclame-inkomsten moet volgens de liberalen worden opgevangen door één net op te heffen, te besparen op de bureaucratie en juist af te zien van de voetbalrechten.