Dienstenbond CNV

Fiscaal nieuws - Spaarloon: deblokkeren voor kinderopvang 23-03-2005

Tijdens het najaarsakkoord is ook afgesproken dat er een mogelijkheid komt om het spaarloon te deblokkeren voor de financiering van de kinderopvang. Deze bepaling zal in 2005 in werking moeten treden. Dit alles wordt geregeld in de nieuwe "wet aanpassing fiscale behandeling Vut/ prepensioen en introductie levensloopregeling(Wet VPL), die in de loop van 2005 zal worden aangenomen. Vooruitlopend op de goedkeuring heeft de staatssecretaris het al mogelijk gemaakt dat het spaarloon onder bepaalde condities kan worden gedeblokkeerd voor kinderopvang. De volgende voorwaarden worden hieraan verbonden:
1. In de spaarloonregeling moet kinderopvang als deblokkeringsdoelstelling worden opgenomen. Let hier dus op het is niet iets automatisch, maar werknemer en werkgever moeten dit opnemen in de spaarloonregeling.

2. Het maximaal te deblokkeren bedrag is eenzesde van de aan de werknemer of zijn partner(!) in rekening gebrachte kosten. Dus stel je spaart 50 euro per maand. Maar de kosten voor kinderopvang zijn in totaal 150 euro per maand. Dan mag je maar 25 euro deblokkeren.

Deze goedkeuring geldt totdat de wet VPL door de Eerste Kamer is goedgekeurd.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Commentaar CNV
Wij adviseren dan ook de spaarloonregeling zo spoedig mogelijk aan te passen, zodat werknemers optimaal gebruik kunnen maken van deze goedkeuring.