Waterschap Vallei & Eem

Waterschap maakt zich zorgen over bekenbeleid rijksoverheid

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem maakt zich grote zorgen over het voorgenomen beleid voor gronden langs beken op de zandgronden. Het ministerie van VROM (Milieubeleid) wil langs deze beken een strook van 5 meter aanwijzen als teelt- of als mestvrije zone.
Het ministerie heeft aan de waterschappen op de zandgronden gevraagd om een kaart met daarop de beken met een natuurlijke oorsprong te controleren. In de begeleidende brief staat dat het ministerie van plan is het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij op 1 januari 2006 te wijzigen.

Geen draagvlak

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem vindt dat er geen draagvlak voor een degelijke maatregel bestaat omdat er nooit met de waterschappen is overlegd over een dergelijke aanscherping. Ook de voorlichting naar de betrokken agrariërs is niet van de grond gekomen. Het waterschapsbestuur vindt dat als een dergelijke maatregel nodig mocht zijn er in ieder geval een financiële compensatie moet worden gegeven. Overigens zijn er volgens het Dagelijks Bestuur van het waterschap alternatieven denkbaar, die beter aansluiten op de ecologische doelstellingen.

Controle

Verder vindt het waterschap dat de controle op een dergelijke maatregel niet door het waterschap hoort te gebeuren maar door de Algemene Inspectiedienst van de rijksoverheid. Het waterschapsbestuur verwacht dat de maatregel zo'n grote invloed heeft dat het zorgvuldig verworven draagvlak voor het Lozingenbesluit sterk zal afkalven. Het waterschap wenst op korte termijn overleg tussen de betrokken waterschappen en de ministeries van VROM en Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid.

Persbericht 2005/04 d.d. 22 maart 2005