Waterschap Vallei & Eem

Van onderhoudspad naar wandelpad langs de Hoevelakense Beek

Waterschap Vallei & Eem is afgelopen week gestart met werkzaamheden aan de onderhoudspaden langs de Hoevelakense Beek in Voorthuizen. Het gaat om het traject van 1600 meter tussen de Appelseweg en de Overhorsterweg. Het pad langs de noordzijde van de beek wordt nu ingericht als openbaar wandelpad.
Loonbedrijf K. van Donkersgoed voert in opdracht van het waterschap groot onderhoud en herinrichtingswerken uit.

Fortis Fonds betaalt mee

In 2004 heeft Plaatselijk Belang Voorthuizen een voorstel ingediend bij het Fortis Fonds Barneveld voor een wandelpad langs de beek. Het voorstel kreeg de 2e prijs. Nu wordt de aanleg van het pad gerealiseerd. Zo ontstaat er een 4,5 kilometer lange wandelroute van de Appelseweg tot aan het Grijze Veen. Het gaat over het schouwpad langs de beek, door het Wilbrinkbos uiteindelijk tot aan de Harremaatweg. Ook in de plannen van de nieuw te ontwikkelen wijk Voorthuizen-Noord wordt rekening gehouden met het wandelpad.

Ander beheer

Het pad langs de zuidzijde van de beek blijft onderhoudsroute van het waterschap. Het waterschap gaat de beekoevers anders onderhouden. Het voert het maaisel dat vrijkomt af. Als het op de taluds blijft liggen, worden deze voedselrijk. Distels, zuring en brandnetels overwoekeren dan de andere planten. Door het maaisel af te voeren verandert de vegetatie op termijn. Er gaan planten groeien die houden van een voedselarme omgeving, zoals kattenstaart, ratelaar, zeggesoorten en wederik. Deze planten hebben stevigere en langere wortels dan distels en brandnetels. De oevers worden dus ook sterker.

Voorzieningen

Waterschap Vallei & Eem heeft in overleg met de aanliggende eigenaren en Plaatselijk Belang Voorthuizen een inrichtingsplan opgesteld. Het waterschap en Plaatselijk Belang Voorthuizen plaatsen langs het pad verschillende voorzieningen. Zo komen er een ooievaarsnest, een paddenpoel, picknicktafels, bankjes en informatieborden. De verwachting is dat het pad in mei 2005 wordt geopend.

Persbericht 2005/04 d.d. 22 maart 2005