Waterschap Vallei & Eem

Waterschap onderschrijft Convenant Duurzaam Bouwen

Waterschap Vallei & Eem is één van de ondertekenaars van het Convenant Duurzaam Bouwen in de Gelderse Vallei, dat begin juni wordt ondertekend. Dat hebben Dijkgraaf en Heemraden, het dagelijks bestuur van het waterschap, afgelopen donderdag besloten. Naast het waterschap, zullen de provincie Gelderland, een aantal gemeenten, woningbouwcoöperaties, architecten, stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en aannemers de verklaring ondertekenen..

Visiedocument

Al eerder stelde het waterschap een Visiedocument Duurzaam Bouwen op. Voor projecten die het waterschap zelf uitvoert hanteert het waterschap al strenge regels voor Duurzaam bouwen, die verder gaan dan de regels uit het convenant.
Op deze manier wil het waterschap andere organisaties bewust maken van het gebruik van milieuvriendelijke materialen en technieken. Het waterschap verwacht dat de waterkwaliteit in sloten, beken en kanalen daardoor verder kan verbeteren. Bouwmaterialen die uitlogen zijn nu een van de belangrijkste bronnen van vervuiling van het water. Nu komen nog vaak te veel zware metalen in het water voor zoals zink (van dakgoten) lood (van loodslabben) en koper (van waterleidingen).

Doelen

De organisaties die het convenant ondertekenen, willen energie en water besparen, de hoeveelheid bouwafval verkleinen, duurzame en milieuvriendelijke energie en materialen toepassen, bijdragen aan natuurbehoud, een gezond binnenklimaat realiseren en een aangename leefomgeving creëren.
In de Nationale Pakketten voor Duurzaam Bouwen zijn richtlijnen opgenomen voor nieuwbouwwoningen, verbouwingen en ruimtelijke planvorming en stedenbouw.

Persbericht 2005/04 d.d. 22 maart 2005