Provincie Overijssel

Raad van State vernietigt besluit Overijssel kwetsbare gebieden

"Uitspraak kent alleen maar verliezers"

De Raad van State heeft het besluit van de provincie voor het aanwijzen van kwetsbare gebieden op grond van de Wet ammoniak en veehouderij vernietigd. Volgens de Raad van State is de provincie niet bevoegd om deze kwetsbare gebieden aan te wijzen en had het Overijssels bestuur de provinciale ecologische hoofdstructuur (PEHS) op perceelsniveau moeten vaststellen. De uitspraak van de Raad van State heeft vooral gevolgen voor lopende aanvragen voor een milieuvergunning en voor veehouderijbedrijven buiten de PEHS. Gedeputeerde Piet Jansen: "Het is jammer, in het bijzonder voor veel agrariërs, dat de Raad van State tot deze conclusie is gekomen. We gaan nu zo snel mogelijk aan de slag om te komen tot een zorgvuldige oplossing voor de nu ontstane situatie."

Door de uitspraak vallen ook de verzuringgevoelige gebieden buiten de PEHS onder de categorie kwetsbaar gebied waardoor ongeveer 1000 veehouderijbedrijven opnieuw te maken kunnen krijgen met de beperkende bepalingen van de Wet Ammoniak en Veehouderij. In een zone van 250 meter rondom de kwetsbare gebieden mogen zich geen nieuwe veehouderijen vestigen en mogen bestaande veehouderijbedrijven niet meer ammoniak uitstoten dan een bepaald maximum (emissieplafond).

De provincie gaat op korte termijn bekijken welke maatregelen genomen moeten worden om zo snel mogelijk een einde te maken aan de onzekere situatie als gevolg van deze uitspraak. Gedeputeerde Jansen: "Deze uitspraak kent alleen maar verliezers. De provincie omdat wij van mening zijn dat we destijds een weloverwogen besluit hebben genomen dat duidelijkheid gaf aan veehouders en gemeenten. Met het besluit vielen veehouders buiten de PEHS niet meer onder de beperkingen van de Wet ammoniak en Veehouderij en konden hun bedrijf ontwikkelen. Maar ook de mensen die in beroep zijn gegaan bij de Raad van State hebben niet de duidelijkheid gekregen waar zij om vroegen. Namelijk of een bedrijf wel of niet binnen de PEHS lag. En ze wilden dat een bepaald bos niet als kwetsbaar werd aangemerkt. Ook zij staan in feite nog met lege handen omdat er opnieuw een toetsing moet plaatsvinden."

Vorig jaar hebben Gedeputeerde Staten in het kader van de Wet Ammoniak en Veehouderij (Wav) de kwetsbare gebieden in Overijssel aangewezen. Hierdoor wordt kwetsbare natuur (bijvoorbeeld heidevelden of hoogveen) beschermd tegen verzuring door ammoniak. Het betrof gebieden groter dan tien hectare, gelegen in de provinciale ecologische hoofdstructuur (PEHS). De Raad van State heeft dit besluit van Gedeputeerde Staten dus nu vernietigd.

Nieuwredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel