Voedingcentrum


Mag ik mijn zelfbeschilderde paaseieren opeten?

23 maart 2005

Bij gebruik van speciale eierverf of eierviltstiften kunnen gekookte zelfbeschilderde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Wanneer waterverf of vingerverf voor kinderen is gebruikt, kan het ei wat kleurstof opnemen. Het gaat echter om zon kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen.

Het is een oude traditie met Pasen (veel) eieren te eten. Mocht u zich afvragen of dat wel gezond is: één keer per jaar is dat geen probleem. Het advies is om het gemiddeld op niet meer dan drie eieren per week te houden.

Een week houdbaar

Houdt u eieren over? Een gekookt ei is ongeveer een week houdbaar, mits bewaard in de koelkast. Gekookte eieren die zijn gepeld kunt u onder water bewaren in de koelkast: ook ongeveer een week.

Hardgekookt

Ook met Pasen kunt u uw ei het beste hardgekookt eten. De kans dat eieren besmet zijn met salmonella is klein, maar deze bacteriën kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Door verhitting wordt de eventueel aanwezige salmonellabacterie gedood. Na zeven minuten koken bent u er zeker van dat het ei geen ziekmakende bacteriën meer bevat. Verhit ook gerechten waar eieren in verwerkt zitten, zoals roerei, goed.

Zie ook

* Het dossier eieren van de VWA