Gemeente Maassluis

Gemeente gaat fraude met uitkeringen anders aanpakken

De gemeente Maassluis gaat de bestrijding van fraude met bijstandsuitkeringen anders aanpakken. Tot nu toe controleerde de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid iedere uitkeringsgerechtigde op dezelfde manier. Daar wil de gemeente vanaf. Een eerste stap in de nieuwe werkwijze is het gericht controleren aan de hand van zogeheten "risicoprofielen". De gedachte hierachter is dat fraude onder bepaalde klantgroepen vaker voorkomt dan bij andere klantgroepen. Het gaat hier om een proef. Het college van B&W zal aan de hand van de resultaten van dit experiment vervolgstappen zetten om fraude efficiënter te bestrijden.

Een klantgroep wordt gevormd door uitkeringsgerechtigden met één of meer gemeenschappelijke kenmerken. Voor de proef in Maassluis zijn de risicogroepen uitkeringsgerechtigden die een woning delen of een deel van hun woning verhuren. Een andere groep wordt gevormd door uitkeringsgerechtigden die nog bij hun ouders wonen. In Maassluis gaat het in totaal om 167 mensen. Klantmanagers van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen onaangekondigd huisbezoeken afleggen bij een aanzienlijk deel van deze uitkeringsgerechtigden. Hun woonsituatie moet overeenkomen met wat zij hebben opgegeven. Is dat niet het geval, dan kan hun uitkering worden aangepast of beëindigd. Overigens zullen ook onaangekondigde huisbezoeken worden afgelegd bij de rest van het klantenbestand, door middel van een a-selecte steekproef. Dit wordt gedaan om de resultaten van het onderzoek bij de risicogroepen te kunnen beoordelen.

Door gerichter te controleren, worden klantgroepen waaronder minder vaak fraude voorkomt ook minder geconfronteerd met de verplichte heronderzoeken. Meldingen en tips over vermeende fraude worden nog wel steeds onderzocht.

Niet alleen de gemeente Maassluis gaat werken met risicoprofielen. Ook Schiedam en Vlaardingen zijn inmiddels begonnen met deze vorm van gericht controleren. Deze aanpak maakt deel uit van de samenwerking tussen de afdelingen Sociale Zaken en Werkgelegenheid van deze Waterweg-gemeenten.