CORDAID

Maatschappelijke organisaties afwezig in wederopbouwnotitie

In de notitie 'Wederopbouw na gewapend conflict' die vrijdag 18 maart j.l. door de regering is goedgekeurd schitteren de maatschappelijke organisaties door afwezigheid. 'Een gemiste kans', aldus Kees van den Broek, woordvoerder Vrede en Conflict van Cordaid. De notitie is geschreven door de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking, Buitenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken. Het is een poging om gezamenlijk de complexe problemen van landen aan te pakken die uit een gewapend conflict komen. Nederland richt het beleid voornamelijk op de Grote Meren regio en de Hoorn van Afrika, op de westelijke Balkan en op Afghanistan.

Cordaid verwelkomt de lijn van de regering dat wederopbouw na conflict een samenhangende aanpak vereist. Maar Cordaid mist in de notitie vooral een visie op de rol van maatschappelijke organisaties in de wederopbouw van hun land. De notitie maakt wederopbouw vooral een zaak van overheden. 'Wederopbouw van bovenaf is slechts het halve werk. Ik mis de participatie van de bevolking in wederopbouw. Betrokkenheid van de bevolking is juist van groot belang als het gaat om verzoening tussen bevolkingsgroepen, rechtspraak tegen oorlogsmisdadigers die de bevolking tot doelwit maakten, traumaverwerking, het belang van opname van terugkerende vluchtelingen, de reïntegratie van gedemobiliseerde soldaten en milities, herstel van vertrouwen in het bestuur en de opbouw van de economie', aldus Kees van den Broek.

Wederopbouw richting stabiliteit en democratie, moet gedragen worden door een mondige en actieve bevolking. De bevolking verdient die rol ook, omdat tijdens het conflict de overheid meestal afwezig was of zich tegen de bevolking richtte, en de bevolking zelf, via basisorganisaties en kerken of andere geloofsgemeenschappen, zorg droeg voor de meest basale voorzieningen.

Op Nederlands niveau pleit Cordaid voor een volwaardige rol van alle relevante partijen die bij wederopbouw betrokken zijn. Dat zijn naast de genoemde ministeries ook niet-gouvernementele organisaties. Zij moeten in complementariteit aan elkaar en met respect voor elkanders rol en mandaat samenwerken en elkaar versterken. Maatschappelijke organisaties zijn daarbij niet alleen de uitvoerders van overheidsbeleid, maar willen aan tafel zitten in de besluitvorming over een integrale aanpak van de wederopbouw na een gewapend conflict.