Gemeente Hilversum

Teruggave afvalstoffenheffing bij woonlastennota 2006 Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben in hun vergadering van 22 maart jl. besloten tot een teruggave aan Hilversummers van afvalstoffenheffing over voorgaande jaren. De teruggave vindt plaats via de woonlastennota 2006. Aanleiding tot dit besluit is de onlangs bekend geworden definitieve uitspraak in de arbitrage over de zogenaamde Heads of Agreement.

Aftrekpost op woonlastennota 2006
Hilversummers die op 1 januari 2006 afvalstoffenheffing moeten betalen, vinden de teruggave als een aparte aftrekpost terug op de woonlastennota 2006. Het gaat om bedragen in de orde van grootte van:
1 persoon huishoudens circa EUR 42,--

2 persoons huishoudens circa EUR 54,--
meer persoons huishoudens circa EUR 80,--
Aan vermelde bedragen kunnen geen rechten worden verbonden. Het gaat hier om een indicatie. Het bedrag op de woonlastennota 2006 is definitief.

Heads of Agreement
Hilversum en de andere gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek voeren het opgehaalde huisvuil af naar Wijster, waar het tot 1998 werd verwerkt door de VAM. Bij de overname door de VAM in 1998 door EDON/Essent heeft dat bedrijf een overeenkomst afgesloten met STIVAM (de vertegenwoordiger van de gemeenten). Belangrijk punt in die overeenkomst, Heads of Agreement genaamd, is een verlaging van het verwerkingstarief met ingang van 1998. In Hilversum is die verlaging doorverwerkt in het tarief van de afvalstoffenheffing vanaf het jaar 2000.

Teruggave in 2003 uitgesteld
De te veel betaalde afvalstoffenheffing over 1998 en 1999 zou oorspronkelijk al in 2003 worden gerestitueerd. Dit werd opgeschort omdat de uitwerking van de Heads of Agreement leidde tot een geschil tussen beide partijen. In februari dit jaar is dit geschil via een definitieve arbitrage-uitspraak in het voordeel van de gemeenten beslecht. In de eerder genoemde indicatieve bedragen is rekening gehouden met een rentevergoeding omdat de teruggave later dan in 2003 plaatsvindt.