Gemeente Hilversum

B&W Hilversum blij met provinciaal plan voor busoprit A27 De gemeente Hilversum werkt graag mee aan het aanleggen van een nieuwe oprit naar de A27 vanaf de Soestdijkerstraatweg speciaal voor het busvervoer. Dit laat het college van Burgemeester en Wethouders weten aan de provincie Noord-Holland, naar aanleiding van een door de provincie uitgebracht rapport over doorstromingsmaatregelen voor het busvervoer op de A27.

Kortere en betrouwbaarder reistijden
De gemeente wil graag meewerken aan de aanleg van de oprit, vanwege de te behalen reistijdwinst. Uit onderzoek van de provincie Noord-Holland is gebleken dat de reistijd op de belangrijkste buslijn tussen Hilversum en Huizen (buslijn 134) door de nieuwe oprit flink afneemt. Het effect is het grootst gedurende de avondspits.

De subsidie die door de reistijdwinst wordt bespaard, kan door de provincie worden ingezet voor versterking van het overige openbaar vervoer in de regio.

Een ander voordeel is dat de reistijd tussen Hilversum en Huizen minder wordt beïnvloed door verkeersdrukte en files op het deel van de A27 dat door de oprit wordt vermeden, dus betrouwbaarder wordt.

Voorwaarden
Het college stelt wel een aantal voorwaarden gesteld aan de oprit. De belangrijkste is dat de provincie de oprit aanlegt met instemming van het Goois Natuurreservaat. Een andere voorwaarde is dat de provincie ook de kosten van noodzakelijke maatregelen op de Soestdijkerstraatweg voor haar rekening neemt.

Vervolg
Als ook Rijkswaterstaat Utrecht akkoord gaat met het voorstel van de provincie Noord-Holland, wordt het ontwerp voor de oprit medio 2005 verder uitgewerkt.

De provincie Noord-Holland treedt op als trekker van het project en zal de oprit voor 100% financieren.