Gemeente Ermelo


Myxomatose maakt slachtoffers onder konijnen

Eeuwen geleden is het konijn uit Spanje verspreid door kooplui. Mogelijk als huisdier maar zeker als jachtdier. Door het enorme aanpassingsvermogen van het konijn, gedijde het her en der uitstekend.

Op sommige plaatsen groeiden de konijnenpopulaties uit tot een ware plaag bij gebrek aan natuurlijke vijanden. Om dan toch de populatie te kunnen reguleren, in dit geval in Australië, heeft de mens in al haar wijsheid een virus gemaakt om de konijnen uit te roeien. Dit virus is het myxomatosevirus en veroorzaakt een dodelijke infectie bij het konijn. Men heeft er niet bij stilgestaan dat door verkeer van mensen en dieren virussen versleept kunnen worden en nu is dit dodelijke virus over de wereld verspreid.

Ook in Ermelo treffen we op dit moment konijnen aan die vermagerd en blind rondkruipen door de verwoestende werking van het virus. De verzwakte dieren worden al snel slachtoffer van het verkeer, roofvogels of kraaien en dan is het lijden voorbij. Soms is er sprake van een milde virusvariant en de sterkste konijnen kunnen dan overleven. Indien u een getroffen konijn aantreft breng deze dan bij uw dierenarts of waarschuw de dierenambulance. Houdt uw honden aangelijnd om vervelende taferelen te voorkomen.

Vaccinatie beschermt uw konijn
Omdat de ziekte ook overgebracht kan worden door insecten lopen tamme konijnen in de buurt van wilde populaties gevaar. Dit betekent dat konijnen die in huis gehouden worden besmet kunnen raken zodra vlooien, muggen en teken weer actief gaan worden.

Ieder jaar start de Dierenbescherming een nationale actie om de eigenaren voor te lichten over de risicos voor tamme konijnen. Uw konijn kan door middel van een vaccinatie beschermd worden, informeer bij uw dierenarts naar de mogelijkheden. Het is van belang dat het konijn voor de maand mei gevaccineerd wordt om de risicos zoveel mogelijk te beperken.