Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Boomfeestdag 2005: Henricusschool plant koekjesboom

Op de eerste stralende voorjaarsdag van 2005 hebben de 6degroepers van leerkracht Nynke Wouda van de Henricusschool samen met wethouder Tys de Ruijter drie bijzondere bomen geplant langs het Arthur Meerwaldtpad in Slotermeer.

Zij plantten een Katsuraboom, een zilveresdoorn en een valse christusdoorn ter gelegenheid van de 49ste nationale Boomfeestdag.

Wethouder De Ruijter: "Met die dag willen we de kinderen op een positieve wijze in contact te brengen met de natuur. We willen hen de waarde en het belang van een gezonde natuur in laten zien."

Stoomcursus bomenplanten
Voordat de kinderen met het planten aan de slag gingen kregen zij een lesje van natuur- en milieucoördinator Michiel Schutte over hoe belangrijk bomen voor ons zijn en hoeveel plezier en nut we van bomen kunnen hebben.

De kinderen reageerden daarna ook heel enthousiast op het verhaal van bomenspecialist Pieter Enthoven. Hij gaf de kinderen een spoedcursusje bomen planten en vertelde hen hoe bijzonder de bomen waren die ze gingen planten.

Katsura
Het verhaal gaat dat de keizer van Japan in zijn paleistuin zo'n mooie boom had staan dat hij deze vernoemd heeft naar zijn dochter Katsura. Het doorgaans blauwgroene eivormige blad van de boom kleurt in het voorjaar van roze tot purperbruin en in de herfst van prachtig geel oranje tot vlammend rood.

Het afgestorven dorre blad in de herfst geurt naar koekjes en karamel. Om die reden noemen onze oosterburen de Katsura ook wel Kuchenbaum of koekjesboom.

Het is de tweede boom van deze soort die het stadsdeel nu aanplant. De andere staat in het A.E. Kokplantsoen. Een bijzondere aanwinst voor ons bomenbestand, vooral omdat de boom tot nu toe nog geen ziekte of aantasting kent.