PERSBERICHT - 2005-03-23

Vijf nieuwe EU-landen in 'mini-Europe' Brussel

'Mini-Europe' in Brussel, waar de mooiste locaties van Europa in miniatuur worden tentoon gesteld, krijgt er dit jaar vijf landen bij, als eerste is Cyprus toegevoegd. De uitbreiding van het Europese minipark heeft vooral te maken met de uitbreiding, vorig jaar, van de Europese Unie. Na Cyprus krijgen er in de loop van 2005 ook Estland, Letland, Malta en Litouwen hun plaats. Het populaire park is inmiddels geopend.

Wat is er nieuw in Mini-Europe? In Mini-Europe ontdekt de bezoeker op plezierige en informatieve wijze de mooiste steden en locaties van de EU. Ten gevolge van de uitbreiding van de EU, vervolledigt Mini-Europe de komende jaren het park. In 2004 onthaalde Mini-Europe Polen met twee monumenten van Gdansk. In 2005 zullen 5 landen en monumenten op de voorgrond staan.

Cyprus
Voor Cyprus viel de keus op het theater van Kourion, waarvan de maquette (foto) inmiddels is gearriveerd. Dit Grieks-Romeinse theater herinnert er aan dat Cyprus ooit onderdeel was van het Griekse en Romeinse rijk. Het theater zal aangelegd worden aan de oever van het water om de ware context weer te geven. Details over het Kourion-theater onderaan deze e-mail.

Baltische staten
Op 5 mei, ter gelegenheid van het feest van Europa, zal Mini-Europa een monument van Tallinn (Estland) en één van Riga (Letland) inhuldigen. De twee landen worden uitgebreider voorgesteld aan de hand van een reeks animaties en exposities in Mini-Europe en Bruparck. De maquettes zijn momenteel in opbouw om op 5 mei de inhuldiging mogelijk te maken. Het zal de gelegenheid zijn om die landen, waar veel belangstelling voor is en die een ware toeristische boom meemaken, te ontdekken.

Malta
In de warmte van de zomer en met animatie zal daarna de komst van het eiland Malta plaatsvinden. Tijdens de herfst wordt de uitbreiding van Mini-Europe voorlopig afgesloten met de komst van een gigantisch gebouw afkomstig uit Litouwen, het grootste land van de Baltische landen. Meer informatie over gebouwen en feestelijkheden volgen in de loop van het jaar. Het laatste deel van het traject voert langs de interactieve en amusante expositie Spirit of Europe. Ook daar een interactieve module met de redenen van de uitbreiding.

Het theater van Kourion
Het theater van Kourion, in Limassol, werd door de Grieken gebouwd in de 2de eeuw vóór Christus en door de Romeinen gewijzigd in de 2de eeuw na Christus. Omgebouwd met de huidige afmetingen, kan het 3.500 toeschouwers onderbrengen. Tijdens de 3de eeuw werd het omgebouwd voor jachtspektakels met wilde dieren. Het gewelf in het midden van het auditorium diende als schuilplaats voor de jagers. Tegen het einde van de 3de eeuw werd het theater opnieuw voor zijn oorspronkelijke functie gebruikt tot het werd verwaarloosd in de 4de eeuw. Heel wat stenen blokken van het theater werden gestolen. Terwijl het theater wordt gerenoveerd, worden er opnieuw spektakels in opgevoerd. Kourion was een van de 12 koninkrijken van het Oude Cyprus.

Informatie:
Maquette gerealiseerd door: Willy Deswaene, België Grootte: ongeveer 3 x 2 M
Uitvoering in polyester, rondom dolomiet om de schraalheid van het oord weer te geven.
Totaal budget: 25.000 Euro.