Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 23 maart

* TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA VERKEERSAGRESSIE

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Naar aanleiding van een onenigheid op het Valeriusrondeel over een verkeerssituatie zijn twee bestuurders, een 51jarige Capellenaar en een 27-jarige Rotterdammer aangehouden.
De 51-jarige verdachte had zich geërgerd aan het rijgedrag van een leerling van de andere verdachte. Dit ontaardde in een discussie waarbij de 27-jarige Rotterdammer de andere verdachte bedreigde met een mes. Hierop pakte de 51-jarige verdachte een honkbalknuppel waarmee hij de andere een klap op zijn hoofd gaf. Dit had een lichte hersenschudding en een hoofdwond tot gevolg. Beide mannen werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
BERGSCHENHOEK - Politiepersoneel van het district De Noordhoek heeft dinsdagmiddag rond het middaguur, in een woning aan de Oosteindseweg, een hennepkwekerij ontmanteld. De kwekerij bestond uit 800 planten. De planten en de voor de groei benodigde apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd. Tegen de 34-jarige eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt.


* MAN RIJDT IN OP POLITIE - VERDACHTE BIJ AANHOUDING IN BEEN

GESCHOTEN
ROTTERDAM - Een 32-jarige Rotterdammer heeft dinsdagavond met een auto meerdere malen ingereden op politiemensen. Bij zijn aanhouding op het Parlevinkerpad werd hij, na het niet reageren op waarschuwingsschoten, door de politie in zijn been geschoten. Hij is overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. De politie van het district Feijenoord-Ridderster signaleerde tijdens een actie tegen drugsoverlast in de Katendrechtsestraat de verdachte in een gestolen auto. Hij reed weg toen politiemensen hem wilden aanhouden, waarbij hij op hen inreed. Ook tijdens het vervolg deed hij meerdere pogingen om politiemensen omver te rijden. Uiteindelijk kwam de verdachte met de auto op het Parlevinkerpad tegen een paaltje in een plantsoen tot stilstand. Hij ging er vervolgens te voet vandoor. Omdat de man niet bleef staan na waarschuwingsschoten, werd hij ter aanhouding in zijn been geschoten. De rijksrecherche stelt een onderzoek in.


* MEER VERDACHTEN NAAR RECHTBANK, AANGIFTEN BLIJVEN DALEN

ROTTERDAM - In de maand februari 2005 is het aantal verdachten dat zich voor de rechtbank moet verantwoorden flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. Door de gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugdproblematiek steeg het aantal verdachten van 2053 in februari 2004 naar 2253 in februari 2005. Dit blijkt uit de operationele resultaten van de politie Rotterdam-Rijnmond over de maand februari 2005. Het aantal aangiften dat werd opgenomen daalde in februari fors. In februari 2004 bedroeg dit aantal 8762, dit jaar 7323. Ook de aangiften van geweldsdelicten zijn flink gedaald. Februari vorig jaar 1053, in februari van dit jaar 976. Ook het aantal aangiften van woninginbraak liep sterk terug. Van 763 in februari 2004 naar 628 in dezelfde periode dit jaar. Een daling is te zien in het aantal kantonzaken dat door de politie ter afdoening naar het openbaar Ministerie werd gestuurd. Waren dat er vorig jaar februari 3016, in februari van dit jaar bedroeg dit aantal 1648. Opvallend is dat er aanmerkelijk minder meldingen zijn gedaan van overlast, onder meer drugsoverlast, waardoor het aanbod van het aantal kantonzaken is gedaald. Dit is onder andere het gevolg van adequaat optreden en stringent toezicht van de politie.
Ten opzicht van het vorig jaar is het aantal aangehouden verdachten van een geweldsmisdrijf dat in de maand februari naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd hoger: van 664 in februari 2004 naar 696 in februari 2005. Daarmee is de doelstelling van 608 ruimschoots gehaald. Ook het aantal jeugdige verdachten dat zich voor misdrijven moet verantwoorden steeg in februari van dit jaar met ruim van 356 in 2004 naar 373 in 2005.

PERSOONSGERICHTE AANPAK (PGA)
De Persoonsgerichte aan pak staat beschreven in het collegeprogramma en in het Korpsjaarplan. De aanpak is voornamelijk gericht op veroorzakers van overlast, criminele jeugd, geweldplegers en criminele vreemdelingen. In de maand februari vonden er 214 aanhoudingen plaats van mensen uit de genoemde categorieën
In februari deden 1601 mensen aangifte via internet (www.politie-rotterdam-rijnmond.nl) en 715 telefonisch (0900-8844) Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dit een daling, hetgeen ongetwijfeld iets te maken met het totale verminderde aantal aangiften in de regio, mede als gevolg van de aanpak van de politie Rotterdam-Rijnmond.