Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bart De Wever krijgt gelijk van minister Peeters: Deurganckdok krijgt geen nieuwe naam. (23/03/05)

Bart De Wever stelde dinsdag een vraag om uitleg aan Vlaams Minister Peeters, bevoegd voor Openbare Werken, over de recente berichten betreffende de naamsverandering van het Deurganckdok.

Op de vergadering van de Raad van Bestuur van het Antwerps Havenbedrijf van 1 maart jl. kondigde voorzitter Leo Baron Delwaide aan dat het Deurganckdok vanaf 6 juli 2005 door het leven zou gaan als het Koning Albert II-dok. Een beslissing die voor Bart De Wever absoluut niet door de beugel kon.

In eerste instantie is het Deurganckdok qua benaming intussen goed ingeburgerd. Een nieuwe naam zou enkel maar verwarring creëren, zeker ook omdat er al een gelijknamig dok in Zeebrugge ligt en er ook op de rechteroever van de Schelde al een Albertdok is. Maar de benaming Deurganckdok is bovendien decretaal verankerd in het Nooddecreet. Een andere benaming schept dus ook juridische problemen. Daarenboven is de benaming Deurganckdok een historische benaming die met name voor de bewoners van het Waasland een grote betekenis heeft. Tot slot wees Bart De Wever er op dat de federale overheid, met de Koning op kop, zich jarenlang niet bekommerde om dit dok. Zo is er nog altijd geen sprake van een Liefkenshoekspoortunnel, iets waar de federale overheid bevoegd voor is. Rekening houdend met al deze argumenten, is het voor de N-VA onaanvaardbaar dat het Deurganckdok de naam van de huidige koning zou krijgen.

Tijdens zijn contacten met mensen en bedrijven ter plaatse, stelde Bart De Wever vast niet alleen te staan in zijn strijd tegen deze naamsverandering. De gemeente Beveren, Alfaport en vele anderen lieten al duidelijk verstaan dat een naamsverandering voor hen hoegenaamd niet hoeft.

Minister Peeters onderschreef in zijn antwoord de stellingen van Bart De Wever. Ook voor hem kan de voorgestelde naamsverandering niet. Vermits de Vlaamse overheid in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de financiering van het Deurganckdok, komt haar het recht toe om op zijn minst een beslissende stem te hebben in het al dan niet wijzigen van de naam. Dit wordt ook bevestigd in een juridische nota, opgemaakt door de Vlaamse administratie in opdracht van de minister. Kortom het Antwerps Havenbedrijf heeft het recht niet om in deze zaak autonoom te handelen.

Naar aanleiding van het initiatief van Bart De Wever, zal Minister Peeters Leo Baron Delwaide uitnodigen voor een gesprek in de hoop tot een consensus te komen. Het kan immers niet zijn dat Vlaanderen jarenlang investeert in grootschalige infrastructuurwerken als het Deurganckdok en nadien quasi geen inspraak meer heeft in de symbolische naamgeving. De pluim van deze Vlaamse inspanningen op de hoed van Albert II steken, is voor de N-VA ontoelaatbaar.

Auteur:
Voorzitter N-VA en Vlaams parlementslid
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be