Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Samenwerking Defensie, Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI

Defensie draagt bij aan terugdringen jeugdwerkloosheid: 7.000 jeugdbanen in 2005

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie, Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en Rens de Groot, voorzitter van Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), ondertekenen woensdag 23 maart een convenant waarin de samenwerking tussen de Taskforce Jeugdwerkloosheid, CWI en Defensie ter bestrijding van jeugdwerkloosheid wordt vastgelegd.

Defensie beoogt met het convenant openstaande vacatures binnen Defensie te vervullen en draagt daarmee bij aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Jaarlijks heeft Defensie behoefte aan een instroom van gemiddeld 7000 militairen. Door de samenwerking wordt de vraag van de krijgsmacht en het aanbod van de markt op een gestructureerde manier samengebracht: door het land worden op kazernes voorlichtingen georganiseerd voor zowel casemanagers van CWI en gemeenten, als jongeren. Daar is te zien wat het werken en leven op de kazerne werkelijk betekent. Wanneer de jongeren enthousiast zijn, kunnen ze binnen een week solliciteren. Gedurende de sollicitatieprocedure kunnen zij werkelijk ervaren wat het betekent te werken bij defensie door deel te nemen aan de zogenaamd 'bootcamp': een stage op de kazerne. Op de kazerne in Havelte zijn de eerste jongeren daarmee inmiddels gestart.
Om de samenwerking tot een succes te maken, zetten CWI en de Taskforce Jeugdwerkloosheid zich in om voldoende aanmeldingen te realiseren voor de voorlichtingen. Defensie doet er alles aan om de sollicitatie- en keuringsprocedure terug te brengen tot één maand. Ook voor jongeren zonder afgemaakte opleiding is Defensie een interessante werkgever. Er wordt veel tijd gestoken in begeleiding en gerichte opleidingen, zodat werknemers ook na hun contractperiode bij Defensie gemakkelijk aan het werk komen. Defensie werkt nu al samen met verschillende werkgevers om de transitionele arbeidsmarkt meer vorm te geven; nu al afspraken maken om in de toekomst een succesvolle doorstroom te realiseren. Dit leidt onder meer tot een defensiebrede uitstroomorganisatie, die medio 2005 wordt gevormd.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid is erg blij met de samenwerking. De Boer: 'Voor dit jaar hebben wij ons ten doel gesteld 15.000 extra jeugdbanen te realiseren. Op dit moment moeten we er hard aan trekken om deze doelstelling dit jaar ook daadwerkelijk te halen. De 7.000 jeugdbanen die Defensie nu biedt, draagt in grote mate bij aan onze ambitie. Dankzij de voorlichting en bemiddeling van CWI kunnen we rekenen op een goed aanbod van jongeren.'