Technische Universiteit Eindhoven

21 maart 2005

PERSBERICHT

Nieuw laboratorium voor microscopie op TU/e-campus

FEI levert twee nieuwe TEMs aan TU Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) beschikt eind van dit jaar over een nieuw laboratorium voor elektronenmicroscopie met daarin twee nieuwe apparaten, waarmee materialen op nanometerschaal afgebeeld kunnen worden. Het gaat om twee transmissie-elektronenmicroscopen (TEMs): type 300 kV helium CryoTEM en 200 kV stikstof CryoTEM. De transmissie-elektronenmicroscopen worden geleverd door FEI Company in Eindhoven. De Helium-microscoop kan bij temperaturen van minder dan 15 Kelvin zowel driedimensionale beelden als lichte-elementenanalyses uitvoeren.

Met de aanschaf van de twee nieuwe apparaten is drie miljoen euro gemoeid. De aanschaf is mogelijk dankzij de samenwerking van de TU/e (faculteit Scheikundige Technologie) met de Universiteit Maastricht (faculteit der Geneeskunde). Binnen het samenwerkingsproject is ook overeengekomen dat de onderzoeksgroepen van beide universiteiten kennis zullen uitwisselen met FEI, de producent van de elektronenmicroscopen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek stelt voor de aanschaf van de TEMs 2,4 miljoen beschikbaar. Het resterende bedrag wordt betaald door de TU/e en de Universiteit Maastricht.

Analyses op nanoschaal
Met genoemde TEMs worden materialen en grensvlakken geanalyseerd tot op nanometerniveau (een nanometer is éénmiljoenste millimeter). Het gaat hierbij om polymeren, coatings, hybride materialen, nano-composieten en biomedische materialen. Dankzij analyses op nanoschaal zal het inzicht in materialen- en grensvlakchemie vergroot worden. Dit levert weer extra mogelijkheden op voor ontwikkeling en toepassing van genoemde materialen.

Het nieuwe laboratorium voor elektronenmicroscopie wordt ingericht bij de faculteit Scheikundige Technologie. De nieuwe TEMs zullen eind van dit jaar in het nieuwe laboratorium in gebruik worden genomen. In het nieuwe laboratorium voor elektronenmicroscopie op de TU/e-campus zullen ook onderzoeksgroepen van andere universiteiten analyses uitvoeren. Contacten zijn reeds gelegd met onderzoekers van de RU Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en TU Delft.