---


---

Defensie helpt jeugdwerkloosheid terugdringen: 7.000 banen in 2005

23-3-2005 11:24:00

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie, Hans de Boer, voorzitter van de Task Force Jeugdwerkloosheid en Rens de Groot, voorzitter van Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), hebben woensdag 23 maart een convenant ondertekend. Daarin wordt de samenwerking tussen deze drie instanties ter bestrijding van jeugdwerkloosheid vastgelegd.

Jaarlijks heeft Defensie behoefte aan een instroom van gemiddeld 7000 militairen. De nu tot stand gekomen samenwerking brengt de vraag van de krijgsmacht en het aanbod van de markt op een gestructureerde manier samen. Door het land wordt op kazernes voorlichting gegeven voor zowel case managers van CWI en gemeenten, als jongeren. Daar is te zien wat het werken en leven op de kazerne inhoudt. Wanneer de jongeren enthousiast zijn, kunnen ze binnen een week solliciteren. Gedurende de sollicitatieprocedure kunnen zij ervaren wat het betekent te werken bij Defensie door deel te nemen aan een zogenoemd boot camp: een stage op de kazerne. Op de kazerne in Havelte zijn de eerste jongeren daarmee inmiddels gestart.

Om de samenwerking tot een succes te maken, zetten CWI en de Task Force Jeugdwerkloosheid zich in om voldoende aanmeldingen te realiseren voor de voorlichting. Op zijn beurt doet Defensie er alles aan om de sollicitatie- en keuringsprocedure terug te brengen tot één maand. Ook voor jongeren zonder afgemaakte opleiding is Defensie een interessante werkgever. Er wordt veel tijd gestoken in begeleiding en gerichte opleidingen, zodat werknemers ook na hun contractperiode gemakkelijk aan het werk komen. Defensie werkt nu al samen met verschillende werkgevers om de transitionele arbeidsmarkt meer vorm te geven; nu al afspraken maken om in de toekomst een succesvolle doorstroom te realiseren. Dit leidt onder meer tot een defensiebrede uitstroomorganisatie, die medio dit jaar een feit zal zijn.

De Task Force Jeugdwerkloosheid is erg blij met de samenwerking. De Boer: "Voor 2005 hebben wij ons ten doel gesteld 15.000 extra jeugdbanen te realiseren. Op dit moment moeten we er hard aan trekken om deze doelstelling ook daadwerkelijk te halen. De zevenduizend jeugdbanen die Defensie nu biedt, dragen in grote mate bij aan onze ambitie. Dankzij de voorlichting en bemiddeling van CWI kunnen we rekenen op een goed aanbod van jongeren."