Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

woensdag 23 maart 2005

Het Nederlandse Rode Kruis opent 3e huis voor ernstig zieke kinderen

Nieuwe Mappa Mondo in Waalre

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een herenhuis in Waalre aangekocht om een derde Mappa Mondohuis op te zetten in Nederland. Mappa Mondohuizen zijn gezinsvervangende huizen voor kinderen tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het Rode Kruis heeft al twee Mappa Mondo huizen: in Wezep en in Rijswijk. Na de verbouwing van het pand in Waalre, biedt het derde Mappa Mondohuis jaarlijks plaats aan zo´n dertig kinderen uit Zuid-Oost Brabant en Limburg.

´Voor de ouders en de kinderen uit Limburg en Zuid-Oost Brabant is de afstand tot de al bestaande huizen te groot´, vertelt Cees Breederveld, directeur van Het Nederlandse Rode Kruis en tevens oud- kinderarts. ´Met de nieuwe Mappa Mondo in Waalre bieden we landelijke dekking en kunnen we dus meer ouders en kinderen helpen.´

Uit een eerder onderzoek blijkt dat er jaarlijks 90 kinderen zijn die in aanmerking komen voor opvang in Mappa Mondo. Volgens het Rode Kruis is dat getal nu hoger. ´Door de goede medische zorg blijven kinderen met een levensbedreigende ziekte gelukkig langer in leven´, aldus Breederveld. ´Maar deze kinderen hebben vaak veel zorg nodig. Sommige kinderen zitten in een rolstoel, hebben speciale voeding en slikken zware medicijnen. Niet iedere ouder kan de intensieve zorg voor een ernstig ziek kind aan. Om de ouders te ontlasten en goede zorg aan het kind te bieden, heeft het Rode Kruis Mappa Mondo opgezet´. Ook ontlast Mappa Mondo de kinderziekenhuizen. ´Sommige kinderen blijven onnodig lang in het ziekenhuis liggen omdat ze thuis niet terecht kunnen. Dus ook voor de ziekenhuizen biedt Mappa Mondo uitkomst´.

Mappa Mondo

Voor kinderen met bijvoorbeeld leukemie, aids of kanker is Mappa Mondo een complete wereld. In Mappa Mondo worden kinderen met de grootst mogelijke zorg omringd. Kinderen van wie de ouders of verzorgers de zorg tijdelijk of langdurig niet meer aankunnen, krijgen een plek in een Mappa Mondohuis. Naast medische en verpleegkundige begeleiding hebben de kinderen behoefte aan extra warmte, tijd en aandacht. In Mappa Mondo moeten kinderen zich thuis kunnen voelen zonder dagelijks aan hun ziekte herinnerd te worden. Als het mogelijk is, gaan ze naar school, spelen ze buiten en kunnen ze ´gewoon zijn´.

Het Nederlandse Rode Kruis

Het werk van het Nederlandse Rode Kruis in binnen- en buitenland is mogelijk dankzij de giften van particulieren, bedrijven en instellingen. In Nederland telt het Rode Kruis 675.000 leden en donateurs en 285.000 sympathisanten. Behalve noodhulp in binnen- en buitenland biedt het Rode Kruis ook sociale hulp in Nederland. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels. Ook is het Nederlandse Rode Kruis al jaren actief om eenzaamheid te bestrijden. Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 34.000 vrijwilligers.